NOS NieuwsAangepast

Grootste vliegveld Krim op slot

Het vliegveld van Simferopol op de Krim is gesloten. Op de luchthaven zijn vanwege "beperkingen in het luchtruim" geen starts en landingen mogelijk, meldt persbureau Reuters. De website van het vliegveld is onbereikbaar.

Gisteren verschenen bij het vliegveld van Simferopol gewapende militairen. Oekraïne zegt dat die bij het Russische leger horen. Gisteravond landden in Simferopol naar verluidt zo'n 2000 Russische militairen. Moskou bevestigt die aantallen niet, maar zegt wel dat er troepenverschuivingen plaatsvinden op de Krim.

Het pro-Russische bestuur op de Krim en de leiding van de Russische Zwarte Zee-vloot hebben afgesproken om samen overheidsgebouwen te bewaken. Premier Aksjonov maakte dat bekend enkele uren nadat hij de Russische president Poetin had gevraagd om de vrede op de Krim te waarborgen.

Onduidelijk

De precieze situatie op de Krim is onduidelijk. Rusland zou ook de controle hebben over een militair vliegveld bij de kustplaats Sebastopol, waar ook de Zwarte Zee-vloot zijn thuishaven heeft.

Moskou meldde eerder dat Oekraïense troepen een ministerie van de autonome Krim-republiek hadden bestormd, maar NOS-correspondent David Jan Godfroid heeft bij het gebouw geen Oekraïense militairen gezien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl