NOS NieuwsAangepast

Bommen voor polio-team Pakistan

In Pakistan zijn zeker tien doden gevallen bij een aanslag op een vaccinatieteam. De slachtoffers zijn bijna allemaal agenten die de artsen begeleidden. Bij de aanslag kwam ook een kind om het leven.

De agenten reden in bergachtig gebied in het noordwesten van Pakistan toen plotseling een bermbom afging. Politiemannen die hun collega's te hulp wilden schieten, werden ook getroffen door een bermbom. De agenten werden daarna onder vuur genomen door gewapende mannen.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist. Het vaccinatieteam, dat in het gebied kinderen inent tegen polio, kon schuilen en bleef ongedeerd.

Bezwaren

In Pakistan worden vaker aanslagen gepleegd op vaccinatieteams, vrijwel altijd door de Taliban. De moslimextremisten hebben religieuze bezwaren tegen inentingen en proberen vaccinatieprogramma's onmogelijk te maken. De afgelopen anderhalf jaar zijn zeker veertig medewerkers van vaccinatieteams omgekomen door geweld.

Pakistan is een van de drie landen waar de verlammingsziekte polio nog op grote schaal voorkomt. De Verenigde Naties hebben vorig jaar 91 ziektegevallen geregistreerd. Andere landen waar polio nog veel voorkomt zijn Afghanistan en Nigeria.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl