NOS NieuwsAangepast

Krim-premier wil hulp van Poetin

De politieke leider van de Krim heeft de Russische president Poetin gevraagd om de vrede en stabiliteit op de Krim te waarborgen. Krim-premier Aksjonov zegt dat hij dat doet vanwege zijn verantwoordelijkheid voor de burgers op het schiereiland.

De pro-Russische Aksjonov zegt verder dat hij als enige het gezag heeft over alle veiligheidstroepen op de Krim. Alle agenten en militairen die niet naar zijn orders willen luisteren, moeten volgens hem hun uniform uittrekken en opstappen.

Aksjonov werd donderdag benoemd tot premier van de Krim. In een verklaring uit hij kritiek op de nieuwe regering in Kiev, die ook donderdag werd benoemd. Volgens hem heeft Oekraïne zonder overleg met zijn regering een nieuwe politiecommandant op de Krim neergezet.

Strategische plekken

In de deelrepubliek de Krim, waar veel etnische Russen wonen, heeft de Russische marine een grote basis. Gisteren verschenen bij het parlementsgebouw in de hoofdstad Simferopol en bij twee luchthavens op de Krim militairen, waarschijnlijk van het Russische leger. Correspondent David Jan Godfroid zegt dat de Russen strategische plekken op het schiereiland innemen.

De nieuwe Oekraïense regering, die een pro-Europese koers wil varen, spreekt van een invasie. Kiev zegt dat er 2000 Russische militairen naar de Krim zijn gestuurd. President Obama is bezorgd over de troepenbewegingen en zegt dat een invasie van de Krim "een prijs" zal hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl