Mijn verzorgingshuis sluit, wat nu?
"Het maatschappelijk debat over ouder worden, wordt nog te weinig gevoerd", vindt Aad Koster van ACTIZ, de brancheorganisatie van ouderenzorg. De komende tijd sluiten veel verzorgingshuizen hun deuren. Koster verwacht dat weer meer ouderen zelfstandig zullen gaan wonen. Een aantal verzorgingshuizen kan volgens hem prima worden omgebouwd tot woonflat voor ouderen. Antwoorden op prangende vragen, gegeven door Aad Koster.
Waar moet ik heen als ik niet aanmerking kom voor een verpleeghuis of hulp?
Als je eenmaal in een verzorgingshuis woont en je hebt daar zorg en ondersteuning, dan behoud je die ook. Het kan alleen wél zo zijn, dat het op een andere plek is, bijvoorbeeld een dorp verderop. Een andere mogelijkheid is dat mensen weer zelfstandig gaan wonen met een thuiszorgpakket. Een aantal verzorgingshuizen zou kunnen worden omgebouwd tot woonflats die ouderen dan kunnen huren. Er moet dan wel een oplossing worden gevonden voor algemene ruimtes, zoals het restaurant. Die worden nu nog betaald, maar als je die kosten gaat doorrekenen wordt de huur veel te hoog.
Waar kan ik als bewoner terecht wanneer ik het niet eens ben met de gang van zaken?
Het politieke besluit is al genomen. De lichte zorgvragen worden niet meer toegelaten tot verzorgingshuizen. Er is een heel brede politieke meerderheid voor, om de zorg anders te gaan organiseren. Bij het zorgkantoor van je zorgverzekeraar kun je natuurlijk wel terecht met vragen. Maar de verzekeraars kunnen de situatie ook niet veranderen, want die hebben bij een zorgorganisatie een contract afgesloten voor minder plekken, omdat ze zelf ook minder geld krijgen van de overheid.
Wat verandert er voor mij op 1 januari in het thuiszorgpakket?
Ook in de zorg thuis zijn er stevige maatregelen genomen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ondersteuning bij hulp in de huishouding en persoonlijke verzorging. Zoals iemand uit bed helpen, iemand wassen of verplegen. Het eerste ligt nu bij de gemeente, maar die krijgt er minder geld voor. Het andere is de verantwoordelijkheid van de verzekeraar. Je hebt een verzekerd recht, dus daar kun je de verzekeraar op aanspreken.
Kan ik over vijf jaar nog in een verzorgingshuis terecht?
Niet meer in de oude stijl zoals we die nu kennen. Wel zijn er verpleeghuizen waar mensen met een hele zware zorgvraag goede zorg kunnen krijgen. Meer mensen dan nu zullen nog zelfstandig in een huis wonen, maar dat huis kan op alle mogelijke plekken zijn. Dat kan in een flatgebouw zijn dat voorheen een verzorgingshuis was, dat kan bijvoorbeeld in een mantelzorgwoning zijn die bij je kinderen in de achtertuin is gebouwd, of in een woning waarin je samen met je kinderen woont. Ook zijn er plannen voor woningen boven bijvoorbeeld supermarkten en dat er dan in de winkel een soort sociale ontmoetingsruimte is. Er is enorm veel creativiteit dus ik ben er wel redelijk optimistisch over.