NOS VoetbalAangepast

UEFA onderzoekt financiën 76 clubs

De UEFA is bezig met een onderzoek naar 76 deelnemers aan de Champions League en de Europa League, die zich mogelijk schuldig hebben gemaakt aan het overtreden van de regels voor Financial Fairplay. Dat is bijna eenderde van het totaal aantal clubs dat aan de Europese competies meedoet.

De Europese voetbalbond maakt in april bekend om welke clubs het gaat. In juni zullen vervolgens de eventuele straffen worden uitgesproken. De 76 verdachte clubs staan in totaal voor zo'n 600 miljoen euro in de min.

De clubs krijgen nu gelegenheid om een toelichting op hun financiën te geven. Een onafhankelijke commissie onder leiding van de Belgische oud-premier Jean-Luc Dehaene zal die verklaringen beroordelen.

Straffen

De UEFA benadrukt dat er vermoedelijk nog een flink aantal clubs van de zwarte lijst zullen afvallen. Clubs die zich schuldig hebben gemaakt aan ernstige overtredingen van de financiële regels, kunnen door de UEFA worden uitgesloten van Europese toernooien. Er zijn ook nog tal van lichtere sancties, zoals het inhouden van prijzengeld of een officiële waarschuwing.

Volgens de Financial Fair Play-regels mag een club in drie jaar maximaal 45 miljoen euro verlies lijden. Dit maximum toegestane bedrag neemt de komende jaren verder af. Er zijn wel enkele uitzonderingen: investeringen in de jeugdopleiding tellen niet mee en de UEFA komt pas in actie als de schuld groter is dan de jaaromzet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl