NOS VoetbalAangepast

Hoe goed is Mark Uth?

Hoe goed is Mark Uth? De Duitse spits van Heracles is er één van het soort dat de gemoederen bezighoudt. Hij wisselt fenomenale acties af met kinderlijke blunders. Is soms totaal onzichtbaar, om dan ineens vanuit het niets toe te slaan. Vanavond is het Heracles-Heerenveen. Uth draagt het zwart-witte shirt, maar is eigendom van het Friese blauw-wit.

Voor Uth komt de belangstelling van Heracles, eind augustus vorig jaar, als een verlossing. Bij Heerenveen is slechts een bijrol voor hem weggelegd. Spits nummer één Alfred Finnbogason scoort aan de lopende band en Heerenveen wijst alle belangstelling voor de IJslander resoluut van de hand. Met het naderende einde van de transferwindow is Uth dolblij dat Heracles hem een kans geeft in de eredivisie.

Eindelijk krijgt de 22-jarige Uth de kans om te laten zien waarom hij de overstap van FC Köln naar Nederland heeft gemaakt. Bij Heerenveen is hij weliswaar een veelscorende spits in de beloften, maar Uth snakt naar het hoofdpodium. Daar kan zelfs het kampioenschap met Jong Heerenveen niets aan veranderen. Maar Finnbogason is onomstreden in het Abe Lenstra-stadion. Uth komt slechts tot drie eredivisieduels in het Heerenveen-shirt, waarin hij niet scoort.

Onomstreden bij Heracles

Zijn trainer bij de Heerenveen-beloften wordt ook zijn trainer bij Heracles: Jan de Jonge. Al snel na het begin van zijn verhuurperiode krijgt hij een kans in de basis. Mede door blessures van andere spitsen zoals Amoah en Kangaskolkka. De uitleg van De Jonge is helder: "Uth is een stoïcijnse speler. Hij kan scoren uit onmogelijke posities, heeft loopvermogen, is slim en sterk in de duels."

Inmiddels staat de teller van Uth op acht goals en is hij onomstreden in de spits bij Heracles. Ook nadat hij tegen PSV (2-1) een dot van kans miste om Heracles langszij te brengen en ook nadat hij tegen PEC Zwolle (1-1) verzuimde om voor leeg doel de wedstrijd in het slot te gooien. "Zuur, maar dat hoort bij een jonge spits", zegt De Jonge vergevingsgezind.

Vlammen tegen Heerenveen

Uth doet meer goed dan verkeerd, dat is ook andere clubs al opgevallen. Heracles wil binnenkort met de spits om de tafel om de huur te veranderen in een vast contract. Maar wat is een optie tot koop nog waard als Finnbogason wordt verkocht? Of als clubs uit de Bundesliga zich melden? Uth zal het rustig op zich af laten komen. Hij zal eerst willen vlammen tegen zijn oude club. Laten zien dat de vanzelfsprekende keus voor Finnbogason niet zo vanzelfsprekend is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl