"Pechtold had leuke avond"
De leiders van de vijf grootste partijen deden gisteravond mee aan het eerste debat met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart. Aan tafel bij Pauw en Witteman zaten Halbe Zijlstra (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Alexander Pechtold (D66) en Sybrand van Haersma Buma (CDA). Politiek redacteur Joost Vullings hoorde zowel landelijke als gemeentelijke thema's voorbijkomen.
Hoe kijk je op het debat terug?
Er waren geen harde aanvaringen en niemand is knock-out geslagen. Tijdens zo'n eerste debat zie je nog wel eens politici die zo gespannen zijn dat ze hun eigen glazen ingooien, maar dat was gisteravond niet het geval. Je kunt zeggen dat iedereen 'de nul' heeft gehouden.
Helpt zo'n debat om kiezers naar de stembus te krijgen?
Volgens peilingen gaat misschien wel minder dan de helft van de kiezers stemmen. In het debat werd duidelijk gemaakt dat gemeenten steeds belangrijk worden, doordat ze taken op het gebied van jeugdzorg, thuishulp en werkgelegenheid overnemen van het Rijk. Veel mensen beseffen dat nog niet, omdat het nog niet zover is. De betreffende wetten moeten nog door de Tweede en Eerste Kamer worden aangenomen.
Zijn de kiezers wijzer geworden?
De boodschap is overgekomen dat het goed is om je stem uit te brengen. Maar uit een debat met landelijke kopstukken blijkt natuurlijk niet wat er speelt in jouw dorp of stad.
Fractievoorzitter Slob (CU) was er niet bij, maar hij gooide deze week wel een steen in de vijver.
Hij dreigt zijn steun aan akkoorden die het kabinet heeft gesloten met zijn 'gedoogpartners' ChistenUnie, SGP en D66 in te trekken als illegaliteit strafbaar wordt gesteld. De fractievoorzitters van de regeringspartijen vinden dat niet leuk, maar ze hebben afgesproken om er nog geen ruzie over te maken. Opvallend was dat Pechtold, die ook tegen strafbaarstelling van illegaliteit is, zijn gedoogpartner Slob niet steunt. Je hoorde tussen de regels door dat D66 de resultaten die het kabinet en de gedoogpartijen hebben bereikt, niet op het spel wil zetten.
Wie sprong eruit in het debat?
De positie van Pechtold was bijzonder. Hij leek beter in staat dan Zijlstra en Samsom het kabinetsbeleid te verdedigen, waarbij hij wel handig opmerkte dat noodzakelijke aanpassingen van het beleid aan D66 te danken zijn. Maar op andere momenten ging hij met zijn collega's Roemer en Van Haersma Buma mee in hun kritiek op het kabinet. Pechtold zelf werd zelden aangevallen. Hij heeft vast een leuke avond gehad.