NOS SportAangepast

Weer WK-brons Büchli op keirin

Matthijs Büchli heeft bij de WK baanwielrennen net als vorig jaar rij brons veroverd op het onderdeel keirin. Hij eindigde in het Colombiaanse Cali in de finale als derde achter wereldkampioen François Pervis uit Frankrijk en thuisfavoriet Fabian Hernando Puerta Zapata.

Büchli profiteerde in de eindstrijd optimaal van een valpartij van de Duitse oud-wereldkampioen Maximilian Levy, waardoor ook titelverdediger Jason Kenny uit Groot-Brittannië kansloos werd. Terwijl de Nederlander wegzakte in het veld van zes, raakten beide topfavorieten met elkaar in de clinch. Levy ging onderuit, Kenny raakte te ver achterop doordat hij naar buiten werd gedrongen.

Over geluk niet te klagen

Büchli was ook al met wat geluk doorgedrongen tot de medaillestrijd van de keirin, een onderdeel met heats die deels achter een zogeheten derny worden afgewerkt. Hij eindigde in zijn serie in de halve finales slechts als vierde, waar een plaats in de topdrie was vereist, maar profiteerde van diskwalificatie van de Maleisiër Azizulhasni Awang.

Die werd verantwoordelijk gehouden voor een zware crash van Matthew Glaetzer uit Australië, die over het stuur van zijn fiets duikelde en hard over de baan en het middenterrein stuiterde. Büchli kwam weg met slechts een waarschuwing. Donderdag had Büchli juist reden tot klagen na een teleurstellende achtste plaats met Oranje op de teamsprint.

Pervis verdedigt later dit toernooi nog zijn wereldtitel op de kilometer tijdrit. Op dat onderdeel pakte hij vorig jaar eindelijk goud nadat hij in 2006, 2008, 2010 en 2011 pakte hij brons had gewonnen en in 2007 zilver.

Geen podium Veldt en Ligtlee

Tim Veldt kon weinig uitrichten op het onderdeel scratch. De Nederlander moest genoegen nemen met de negende plaats, een ronde achter een internationaal trio dat de medailles verdeelde. De Rus Ivan Kovalev veroverde het goud, voor de Ierse titelverdediger Martyn Irvine en Cheung King-lok uit Hongkong.

Bij de vrouwen eindigde Elis Ligtlee bij het 500 meter tijdrijden op de vijfde plaats met een tijd van 33,909. De 19-jarige Nederlands kampioene kwam een fractie tekort voor de bronzen medaille, die naar de Russin Anastasia Voinova (33,789) ging. Shanne Braspennincx werd dertiende. Het goud was voor de Duitse Miriam Welte (33,451), die donderdag met Duitsland ook al wereldkampioene werd op de teamsprint.

De ploegenachtervolging voor vrouwen was een prooi voor Groot-Brittannië en op de individuele achtervolging voor mannen was de Australiër Alexander Edmondson de beste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl