NOS NieuwsAangepast

Oekraïense: ik krijg kippenvel

"Ik krijg kippenvel over mijn hele lijf, van alles wat ik hoor", zegt Olga Dekker-Andreva. De Oekraïense woont al meer dan twintig jaar in Nederland, maar volgt de ontwikkelingen in haar vaderland op de voet.

Ze is vrijwilliger bij de Stichting Holland - Oekraïne, de enige hulporganisatie in Nederland die ook naar De Krim gaat. De stichting rijdt twee keer per jaar vrachtwagens vol hulpgoederen naar verschillende steden in het gebied.

Dekker-Andreva vindt het vreselijk om te horen dat de onrust uit Kiev is overgeslagen naar het schiereiland. "Vanmorgen heb ik een vriendin gesproken via Skype, ze wil het liefste bij Rusland horen", zegt ze. De Nederlands-Oekraïense verwacht dat dat er ook van komt. Ze is bang dat het gebied onafhankelijk wordt van Oekraïne.

Hulptransporten

In de loods van de stichting is Piet Turk bezig om vrachtwagens in te laden. Hij is net terug van een reis langs een aantal projecten. Turk is onder de indruk van de gebeurtenissen. "Je kunt wel zeggen dat het je niets doet, maar dat klopt niet. Je kent de mensen daar en daardoor gaat het je aan het hart."

Turk verwacht dat de hulptransporten vooralsnog geen gevaar lopen. De eerste vrachtwagens vertrekken eind april.

Minder aanbod

Door de crisis krijgt de stichting steeds minder aangeboden. "Mensen doen langer met hun kleding dan voorheen. Schoenen dragen ze ook net een paar maanden langer. Dat merken we", zegt Turk.

De loods staat nog wel helemaal vol met dozen, maar voor de crisis was er nog meer opslagruimte nodig. De vrijwilligers laten zich er niet door uit het veld slaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl