NOS NieuwsAangepast

Wel hossen, niet drinken voor 18-

Een rondgang langs de gemeenten laat zien dat er tijdens carnaval niet extra wordt gecontroleerd op de '18-minners'. "We controleren net als elk ander jaar", laat een woordvoerder van de gemeente Breda weten. "We willen geen heksenjacht op minderjarige feestgangers."

Die potentiële heksenjacht heeft alles te maken met de nieuwe Drank- en Horecawet, waarbij de minimum leeftijd voor alcohol van 16 naar 18 jaar is gegaan. Dat betekent extra opletten voor horecaondernemers en BOA's: de Buitengewoon Opsporingsambtenaren die erop toe moeten zien dat jongeren onder de 18 niet drinken. Makkelijker gezegd dan gedaan als het gaat om het grootste volksfeest onder de rivieren.

Polsbandjes

Veel horecaondernemers kiezen dit jaar voor een speciaal polsbandjessysteem. In Eindhoven kan iedereen boven de 18 vanaf vrijdag op vertoon van een identiteitsbewijs een polsbandje ophalen. Daarmee kun je vijf dagen lang ongemoeid drank halen. Ook in Veldhoven werken ze met zo'n systeem. Maastricht organiseert twee speciale feesten die geheel alcoholvrij zijn.

Ook in Sittard-Geleen wordt tijdens het traditionele Scholierencarnaval gewerkt met polsbandjes. Volledige handhaving van de alcoholwet is volgens de gemeente niet te doen. "Het is heel lastig om te handhaven", zegt de woordvoerder van de burgemeester. "Als iedereen geschminkt en verkleed rondloopt, is de identiteit moeilijk vast te stellen."

Bij andere carnavalsgemeenten worden soortgelijke geluiden gehoord. "We proberen streng te zijn, maar net als andere gemeenten zal het lastig zijn om te controleren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl