NOS NieuwsAangepast

"Janoekovitsj zit in Rusland"

De afgezette president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne zit in Rusland. Hij heeft Moskou gevraagd om zijn veiligheid te garanderen en de Russen hebben dat toegezegd, melden Russische media op basis van bronnen binnen de regering.

Janoekovitsj laat via die media voor het eerst weer van zich horen sinds hij afgelopen weekend vluchtte en door het parlement in Kiev werd afgezet. Hij beschouwt zichzelf nog steeds als de wettige president van Oekraïne.

Er zijn berichten dat de ex-president van Oekraïne net buiten Moskou verblijft in een sanatorium dat eigendom is van het Kremlin, maar dat is niet bevestigd.

Internationaal Strafhof

De regering van Janoekovitsj weigerde in november vorig jaar om een handels- en samenwerkingsverdrag met de EU te sluiten. Volgens voorstanders van aansluiting bij Europa gebeurde dat onder grote druk van Rusland.

Na het besluit werden de demonstraties tegen de regering van Janoekovitsj steeds groter. Die leidden uiteindelijk tot het afzetten van de president. Bij de demonstraties vielen tientallen doden, vooral op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev.

De interim-regering wil dat het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag Janoekovitsj berecht voor massamoord op de betogers. Het strafhof zegt zich pas over zo'n verzoek te kunnen buigen als Oekraïne daar een officieel verzoek toe indient. Oekraïne erkent het ICC niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl