NOS NieuwsAangepast

Pedo's Florida wonen bij elkaar

In Leiden zouden sommigen de zedendelinquent Benno L. het liefst de stad uit jagen. In de Verenigde Staten zijn veroordeelde pedoseksuelen na hun straf nog minder vrij. Ze zijn zo onwelkom in de maatschappij dat ze soms in groepen bij elkaar gaan wonen. NOS-correspondent Wessel de Jong bezocht zo'n kolonie in de staat Florida.

In de staat Florida zijn de maatregelen tegen veroordeelde pedoseksuelen bijzonder streng. Zedendelinquenten mogen niet wonen binnen een straal van 300 meter van speelplaatsen, bushaltes en bibliotheken.

Suikerrietsnijders

In sommige gemeenten in Florida is die straal zelfs nog groter. Daardoor is het voor vrijgekomen overtreders zo goed als onmogelijk om een woonplaats te vinden. Grote groepen gestrafte ontuchtplegers raken dakloos en leven bijvoorbeeld onder bruggen, zoals in Miami, of trekken de bossen in.

Een kerkgemeenschap in Florida trok zich het lot van deze mensen aan. Matthew25Ministeries, een evangelische kerk, kocht een oud complex van huisjes van suikerrietsnijders in de gemeente Pahokee, in midden Florida. Vijf jaar geleden begon dit project met enkele bewoners. Nu wonen er in Miracle Village 120 gestrafte sexdelinquenten.

Melaatsen

Hun nood is hoog in Florida. Bij directeur Pat Powers stromen de aanvragen binnen. Slechts één op de twintig krijgt een plek. Hun misdrijven mogen niet te zwaar zijn. Iemand als Benno L. zou er waarschijnlijk geen onderdak vinden, omdat meervoudige pedofielen worden geweerd.

"Wij zijn de melaatsen van deze tijd. In bijbelse tijden werden die afgezonderd, iedereen was bang voor ze. Dat gebeurt nu met ons", zegt Powers. Zijn grote bezwaar is dat alle zedendelinquenten over één kam worden geschoren: serieverkrachters worden net zo hard aangepakt als jonge jongens die seks hadden met hun vriendin, terwijl die nog minderjarig was.

Niet in de kerk

Dat moet veranderen vindt Powers, die zelf behoort tot de categorie die zwaar gestaft moet worden, zo vindt hij zelf. Als sportcoach pleegde hij ontucht met elf kinderen. De maatregelen die gestrafte zedendelinquenten in het nauw drijven zijn volgens hem contraproductief. Veel onderzoekers beamen dat. Zedendelinquenten die leven in isolement zijn eerder geneigd weer in de fout te gaan dan delinquenten die onder de mensen komen.

Powers: "Niet komen opdagen in de kerk is het eerste teken. Als ik zie dat iemand zich terugtrekt, is het meestal omdat het fout aan het gaan is. Daar stap ik dan meteen op af."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl