NOS NieuwsAangepast

Interim-premier: welkom in de hel

Arseni Jatsenjoek maakt zich weinig illusies over zijn toekomst als beoogd interim-premier van Oekraïne. "Dit is een regering van zelfmoordenaars", zegt hij tegen de BBC. "Welkom in de hel."

Jatsenjoek stelt dat hij een hard beleid zal moeten voeren om het land er weer bovenop te krijgen. "We zullen impopulaire maatregelen moeten nemen, want de vorige regering en president waren zo corrupt, dat ons land er financieel slecht aan toe is. We staan aan de rand van de afgrond."

De economie van Oekraïne heeft zwaar geleden onder de aanhoudende onrust in het land, doordat buitenlandse investeerders worden afgeschrikt. Het land heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om hulp gevraagd, maar dat zal waarschijnlijk zware eisen stellen aan steun. Mogelijk moet de Oekraïense grivna devalueren, waardoor het leven duurder wordt in het land.

Steun

De nieuwe machthebbers in Oekraïne schoven gisteren Jatsenjoek naar voren om het land te leiden tot de verkiezingen op 25 mei. Het parlement zal waarschijnlijk vandaag instemmen met zijn benoeming.

Gisteravond presenteerde Jatsenjoek zijn nieuwe kabinet op het Onafhankelijkheidsplein. Een van de leiders van de Maidan-protesten, Andrej Paroebi, wordt voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad, een diplomaat die zijn collega's opriep tot protest, Andrej Desjtsjitsa, minister van Buitenlandse Zaken. Minister van Binnenlandse Zaken Avakov, die dit weekend aantrad, mag blijven.

Kritiek

De huidige interim-president, Toertsjinov, noemde het belangrijk dat Jatsenjoek zo snel mogelijk aan het werk kan. "De roversbende die Kiev overspoelde met bloed is weg, maar nu heeft niemand de leiding. De Oekraïense regering moet nu weer opgebouwd worden."

Toch werd de interim-regering niet onverdeeld positief ontvangen op het Onafhankelijkheidsplein. Zo werd er tijdens de presentatie "Jarosj, Jarosj" gescandeerd, omdat een deel van de betogers ook graag een post willen zien voor deze ultra-nationalistische leider.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl