NOS NieuwsAangepast

Tipgeld voor info aanval journalist

De directie van een krant in Hongkong heeft 1 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie over een aanval op zijn oud-hoofdredacteur. Kevin Lau werd woensdagochtend meerdere keren in zijn rug en benen gestoken met een mes. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Lau stond bekend om de kritische berichtgeving in zijn krant Ming Pao over de toenemende invloed van Peking op het bestuur in Hongkong. De aanvaller vluchtte achter op de motor van een handlanger.

Persvrijheid

Ming Pao doet veel aan onderzoeksjournalistiek en brengt geregeld opmerkelijke onthullingen naar buiten. Zo bracht de krant als eerste het bericht over de dood van een van de demonstranten van het Plein van de Hemelse Vrede in zijn cel. Ming Pao was ook de enige die de benoemingen van nieuwe Chinese machthebbers goed voorspelde.

Daaruit zou kunnen worden opgemaakt dat de krant goede contacten met Peking heeft, maar Lau werd vorige week ontheven uit zijn functie. Hij werd vervangen door een hoofdredacteur die meer pro-Peking zou zijn.

Ook bij andere kranten is de laatste tijd de hoofdredacteur vervangen. Dat heeft het vermoeden gevoed dat de Chinese autoriteiten nu ingrijpen bij kritische kranten. In Hongkong was er tot nu toe in ieder geval meer persvrijheid dan in de rest van China.

Triade

Op het Chinese Twitter werd fel gereageerd op de aanval op Lau. Er wordt op sociale media gespeculeerd dat de autoriteiten achter de aanval zitten. De Associatie van Journalisten heeft de autoriteiten opgeroepen om de zaak "eerlijk en zonder vrees te onderzoeken".

In Chinese media wordt gesproken over een klassieke aanval door de Triade, de Chinese maffia. De aanval zou volgens bronnen bij de politie zijn bedoeld om te verwonden, niet om te doden.

Bewaking

Dat het om waarschuwing gaat zou ook blijken uit het feit dat hij in zijn benen werd gestoken. De wonden aan zijn benen bedreigen volgens artsen Lau's vermogen om te lopen.

Zowel de journalist en zijn familie staan onder politiebewaking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl