NOS NieuwsAangepast

Oude vader: kind vaker moeilijk

Oudere vaders krijgen vaker een kind met psychiatrische problemen dan jonge vaders. Dat blijkt uit een uitgebreide Zweedse studie, waarover verschillende kranten publiceren.

Niet alleen heeft een oudere vader een grotere kans een autistisch kind te krijgen, zoals eerder al werd aangetoond. Uit de studie blijkt ook dat ADHD en bipolaire stoornissen vaker voorkomen bij een vader van 45 dan bij een van 24. Ook zijn kinderen van mannen die na hun 45ste vader worden vaker psychotisch, suïcidaal en ze scoren gemiddeld slechter op school.

Voor het onderzoek is gekeken naar alle Zweedse kinderen die geboren zijn tussen 1973 en 2001. Door de omvang van die groep (2,6 miljoen mensen) is de studie erg interessant, zegt hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Jan Buitelaar van de Radboud Universiteit in Nijmegen in dagblad Trouw.

Tweede leg

In het onderzoek werd onder meer gekeken naar vaders die kinderen hadden bij een eerste vrouw en later nog aan een 'tweede leg' bij een nieuwe partner begonnen. Kinderen van die tweede leg hadden duidelijk vaker psychiatrische problemen dan hun oudere broers of zussen.

De onderzoekers denken dat het verschil te verklaren is doordat zaadcellen van oudere mannen van mindere kwaliteit zijn. Een man maakt gedurende zijn leven zaadcellen aan. De zaadcellen van een 45-jarige zijn zo vaak gedeeld dat er mutaties kunnen optreden.

Buitelaar vergelijkt het met het vermenigvuldigen van een brief. "Als je die duizend keer gaat overschrijven, dan heb je ook kans dat er kleine problemen ontstaan." Die kleine problemen in celmutaties kunnen in een mensenleven grote gevolgen hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl