NOS NieuwsAangepast

Dresscode op carnaval Den Bosch

Door verslaggever Colette van Nunen

Bij carnaval in Den Bosch hoort een boerenkiel. Randstedelingen, wees gewaarschuwd: zonder boerenkiel zijn jullie in sommige cafés niet welkom. Dit weekend begint carnaval en de straten van Den Bosch zijn al versierd met rood-wit-gele vlaggen.

De kroegen hebben extra bars buiten gezet en de biervoorraad is aangevuld. Vanaf zaterdag komen Bosschenaren, maar ook meer dan 50.000 mensen uit de Randstad, naar Den Bosch.

Geen "Oh oh Cherso"

Voor randstedelingen heeft de minister-president van Oeteldonk, zoals Den Bosch met carnaval heet, een dringend advies: "Trek een kiel aan." Dus geen bananenpak of verpleegstersjurk, maar een blauwe boerenkiel. Liefst behangen met allerlei typisch Bossche versierselen.

De minister-president, Sander van de Gevel heet hij in het dagelijks leven, vindt het een kwestie van fatsoen. Hij vergelijkt het met vakantie vieren. "Je kunt naar Griekenland gaan en een Oh oh Cherso vakantie vieren. Dan ga je op het strand liggen en je laat je vollopen. Of je koopt een reisgids en verdiept je in de gebruiken van het land. Zo is het met carnaval ook."

Lekker strak

Bij carnavalswinkel Hoofs kun je je Bossche pakje kopen. De winkel hangt vol met kielen, rood-wit-gele sjaals en versierselen. Maar als je toch liever wat hips wil, koop dan een politie-uniform of militair tenue. Dat is volgens eigenares Astrid Hoofs de trend van dit jaar.

"Voor meisjes moet het lekker strak zitten. Met een kort broekje en een gouden legging." Niet Oeteldonks, maar wel leuk voor carnaval in andere dorpen en steden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl