Wielerkoersen nalatig met betalen

Peloton Champs Elysées»
Peloton Champs Elysées @EPA

Een groot aantal organisaties van wielerwedstrijden is nalatig in het uitkeren van prijzengeld. En dat is in strijd met de regels van de UCI. "We gaan dit donderdag bespreken met de UCI", zegt directeur Luuc Eisenga van de belangenorganisatie van wielerploegen AIGCP.

Stef Clement gooide het probleem woensdagavond via Twitter de wereld in. "Ik was mijn belastingaangifte aan het invullen en ik kwam erachter dat ik slechts van vijf van de veertien wedstrijden die ik in 2013 reed, prijzengeld had ontvangen. En sommige koersen zijn inmiddels in 2014 ook alweer gereden."

En daar blijft het niet bij. "Zelfs de Tour betaalt niet op tijd", stelt wielrenner Bobbie Traksel, die zelf nooit de Tour reed maar het verhaal kent van andere renners, haast argeloos vast. "Over het algemeen heb ik in mijn carrière al mijn prijzengeld gekregen. Even afkloppen. Maar doorgaans allemaal later dan de afgesproken termijn."

Binnen negentig dagen

Volgens de reglementen van de internationale wielerunie moet een organisatie van een wedstrijd binnen negentig dagen na afloop het prijzengeld uitkeren. "De Tour doet dat dus nooit. Het heeft volgens mij weleens in de pers gestaan, dat ze dat doen omdat er mogelijk nog dopinggevallen aan het licht kunnen komen", zegt Traksel.

Clement noemt de Ronde van Andalusië en de Ronde van Almeria als voorbeelden van nalatige organisaties. Andalusië is in 2014 alweer verreden, Almeria staat zondag op het programma. Volgens de reglementen kan de UCI een wedstrijd schrappen als de organisatie niet vóór de volgende editie het prijzengeld heeft uitgekeerd.

Parijs-Nice, Vuelta

Maar ook de ASO, de organisatie die verantwoordelijk is voor de Tour de France, houdt zich niet aan de regels. Clement: "Van alle koersen over 2013 kreeg ik het eerste geld pas in september. In december had ik pas geld binnen van vijf koersen." Van drie ASO-wedstrijden (Parijs-Nice, de Dauphiné en de Vuelta) wacht Clement nog altijd op zijn inkomsten. Parijs-Nice was al op 10 maart 2013 afgelopen.

"Nu heb ik een goed contract bij Belkin. Maar er zijn ook genoeg renners die bij andere ploegen voor een minimumloon fietsen. Zij hebben dat geld aan het einde van de maand nodig."

Traksel fietste in 2013 voor het procontinentale Champion System. "Ik heb overigens ook nog geen geld binnen over 2013. Maar bij Champion System wachten ze eerst totdat ze ál het prijzengeld verzameld hebben en dan betalen ze de renners in één keer uit."

Bespreken met UCI

Luuc Eisenga herkent het probleem. De directeur van de AIGCP, de organisatie die opkomt voor de belangen van wielerploegen, kaartte het probleem achter de schermen al eens aan bij organisaties. Eisenga: "De regel is: binnen negentig dagen betalen. Als dat niet gebeurt, zullen we in de bres moeten springen."

De Nederlander, die donderdag met de ploegleiders bijeenkomt op een seminar waar ook UCI-leden aanwezig zijn, noemt geen man en paard. "Ik ga niet zeggen om welke wedstrijden het gaat. Maar er is een aantal organisaties, zeker in Zuid-Europa, dat de economische malaise voelt. Lokale overheden hebben daar te maken met teruglopende inkomsten en zij zijn vaak de sponsoren van die wedstrijden."

Deel deze pagina

Foto

Tweet Stef ClementTweet Stef Clement

Tweet Stef Clement

@Stefclement

Foto

Tweet Stef ClementTweet Stef Clement

Tweet Stef Clement

@StefClement

Foto

Tweet Marijn de VriesTweet Marijn de Vries

Tweet Marijn de Vries

@marijnfietst

Video en Audio

  • » CL: Anderlecht - Arsenal Video De samenvatting van de Champions League-wedstrijd Anderlecht - Arsenal in het seizoen 2014/2015.22 okt 2014, 7418 keer afgespeeld
  • » CL: Loedogorets - FC Basel Video De samenvatting van de Champions League-wedstrijd Loedogorets - FC Basel in het seizoen 2014/2015.22 okt 2014, 3330 keer afgespeeld
  • » Kroos over de zege van Real Madrid Video De reactie van Real Madrid-speler Toni Kroos na de 0-3 zege op bezoek bij Liverpool.22 okt 2014, 2837 keer afgespeeld

Meer video en audio