Schrijver Kurt Vonnegut overleden

De Amerikaanse auteur Kurt Vonnegut  is op 84-jarige leeftijd overleden. Hij schreef bijna twintig romans, die voor een groot deel bestsellers werden. Daarnaast schreef hij korte verhalen, essays en toneelstukken. 

Vonnegut stond bekend om zijn zwarte humor en satire. Zijn bekendste boek is Slaughterhouse Five, gebaseerd op zijn ervaringen als krijgsgevangene tijdens het bombardement op Dresden in 1945. Een belangrijk thema in zijn werk is de futiliteit van menselijke inspanningen.

                                        

Vonnegut kampte ondanks zijn succes met depressies. Hij overleed in New York aan de gevolgen van een val van de trap in zijn huis.

Een wrange grap, zo kan de manier waarop Kurt Vonnegut tegen het leven aankeek, worden omschreven. Het menselijk bestaan is een door God bedachte practical joke waarvan Hij de clue is vergeten.       

                                        

In Vonneguts bizarre satires, waarin hij meermalen de beschaving ten onder liet gaan, is de mens een hulpeloos wezen dat geen grip meer heeft op de maatschappij die hij door zijn eigen machteloosheid, kortzichtigheid en domheid vernietigt. 

                                                                                            

Oorlog, pacifisme en zwarte humor zijn de voornaamste kenmerken van zijn werk.

Slaughterhouse-five

Slaughterhouse-five vestigde definitief Kurt Vonneguts naam als schrijver. Deze uiterst bizarre tragikomedie over het geallieerde bombardement op Dresden in 1945 staat te boek als een van de beste anti-oorlogsromans. De waanzin van de oorlog is zelden treffender verbeeld. 

                                     

Billy Pilgrim, een Vonnegutse antiheld, staat 'los van de tijd'. Hij reist heen en weer in zijn leven en tevens in de ruimte, waar hij gast is op de planeet Tralfamadore met z'n redelijke bewoners die bij Vonnegut vaak als tegenpool van de zo absurde aarde fungeert.          

                                        

Maar bij al het gereis draait het toch om de hel van Dresden die Vonnegut zelf in 1945 meemaakte.  

Cultstatus

Het verschijnen van Slaughterhouse-five bracht Kurt Vonnegut de cultstatus bij jongeren die de oorlog in Vietnam zat waren en 'Love' en 'Peace' predikten.  

                                        

Het boek was echter ook zeer omstreden. Nog niet eens zozeer vanwege opruiende of anti-Amerikaanse ideeën, maar om het gebruik van een term als 'motherfucker' wat voor een ouderraad in North-Dakota reden was het boek te verwijderen uit  de schoolbibliotheek.                  

                                        

Met dank aan Jef van Gool/Literatuurplein

Deel deze pagina

Nieuws

Video en Audio

Meer video en audio