NOS NieuwsAangepast

"Geen kiesdrempel EU-verkiezing"

Door correspondent Tim de Wit

Het Duitse Constitutionele Hof in Karlsruhe heeft geoordeeld dat Duitsland voor de Europese parlementsverkiezingen geen kiesdrempel meer mag hanteren. Volgens het hof is de kiesdrempel in strijd met de grondwet, waarin staat dat kiezers en partijen gelijke kansen moeten hebben.

Daarmee ligt het voor de hand dat er bij de Europese verkiezingen eind mei veel meer kleine Duitse partijen in het Europees Parlement komen.

Geklaagd

Tot nu toe was er in Duitsland bij de Europese verkiezingen een kiesdrempel van 3 procent. Verschillende kleine partijen in Duitsland hadden bij het Constitutioneel Hof geklaagd over de kiesdrempel. Zij maakten daardoor weinig kans om zetels te bemachtigen.

Zonder kiesdrempel zou Duitsland bij de vorige Europese verkiezingen in 2009 geen vijf, maar dertien partijen afgevaardigd hebben. "Met deze beslissing wordt er bij de Europese verkiezingen niet weer, zoals 5 jaar geleden, een grote groep stemmen van de tafel geveegd", zegt Thorsten Wirth, voorzitter van de Piratenpartij. Zijn partij viste 5 jaar geleden nog achter het net.

Versplinteren

De sociaal-democratische SPD is een stuk kritischer over de uitspraak. Nu het Europees parlement steeds meer bevoegdheden krijgt, is het belangrijk dat er een stabiele volksvertegenwoordiging in Brussel en Straatsburg zit, stelt de partij. "Door het wegvallen van de kiesdrempel zal het Europees Parlement verder versplinteren en wordt het voor populistische en extreemrechtse partijen makkelijk om zetels te bemachtigen", zegt Johanna Uekermann, voorzitter van de jongerenafdeling van de SPD.

Voor de Duitse Bondsdagverkiezingen blijft de kiesdrempel wel gelden. Het Constitutionele Hof vindt namelijk ook dat een parlement handelsbekwaam moet zijn. Een stabiel parlement, zonder splinterpartijen, betekent dat regeringen op stabiele meerderheden kunnen vertrouwen. "Maar in Europa hoeft het parlement geen regering te vormen", zei de rechter vanmorgen in Karlsruhe.

Europese fracties

Veel verschil zullen al die extra kleine Duitse partijen in Europa niet maken. Door hooguit één of twee zetels te bemachtigen en zich aan te sluiten bij één van de Europese fracties zal er met de komst van veel nieuwe Duitse partijen niet veel veranderen.

Duitsland hanteert al sinds de Tweede Wereldoorlog kiesdrempels bij verkiezingen. Bij de Duitse parlementsverkiezingen moeten partijen minimaal 5 procent van de stemmen halen om in de Bondsdag te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl