NOS NieuwsAangepast

"Het ziet er slecht uit voor die twee"

"Ze hebben niets meer te verliezen", zegt misdaadjournalist Gerlof Leistra van Elsevier over de voortvluchtige Antonio Marcos van der Ploeg (25) en Enise Merve Bircan (19). De politie heeft het gewelddadige duo dat door een deel van Nederland en Duitsland trekt nog niet opgepakt.

Er wordt door de politie gezegd dat ze gewelddadig zijn. Wat weet u van deze twee verdachten?

"We weten vooral van de man dat hij een forse staat van dienst heeft. Hij is 25 jaar, maar pleegt al vanaf z'n zestiende geweldsmisdrijven. Hij heeft ook twee keer jeugd-tbs gehad. Dus ja, het is een gewelddadige jongen. Van haar weten we erg weinig. Haar naam doet mij Turks aan, maar ik ken haar niet. Ik weet ook niet hoe ze elkaar hebben ontmoet."

Er is veel (media)aandacht en interesse voor het stel. Hoe verklaart u dat?

"Nou ja, ze worden al Bonnie and Clyde genoemd. Dan denkt iedereen aan het gewelddadige duo dat in de jaren 30 van de vorige eeuw in de Verenigde Staten toesloeg. Als je die sticker ook op dit duo plakt, dan ben je van aandacht verzekerd. Het spreekt tot de verbeelding."

Die vergelijking gaat toch niet op, het zijn geen Bonnie and Clyde?

"Nee, nog niet, maar ze hebben de afgelopen tijd behoorlijk ernstige geweldsmisdrijven gepleegd. Ze zijn bewapend en vuurwapengevaarlijk. De politie en het Openbaar Ministerie brengen natuurlijk niet zomaar de namen naar buiten. Ze vrezen escalatie. Deze twee hebben weinig meer te verliezen. Ze zullen zich niet uit zichzelf aangeven, want dan wacht hen een jarenlange gevangenisstraf. De enige mogelijkheid is via misdaden te overleven. Vroeg of laat kan dat uit de hand lopen, zozeer dat er doden vallen. Het kan ook zijn dat een arrestatieteam ze neerschiet. Het ziet er niet goed uit."

Vinden we het ook fascinerend omdat het gewoon een man en een vrouw zijn?

"Zeker, er zit ook iets in van: is het een stelletje? We willen weten wat de onderlinge verhouding is. Ik ken wel vergelijkbare zaken waarbij de vrouw als lokvogeltje diende. Met haar mooie uiterlijk lokte ze mannen en dan werd het slachtoffer beroofd."

Kennen we in Nederland voorbeelden van een stel dat zo gewelddadig was?

"Jazeker. We hebben eind jaren 70 Aalt M. gehad. Hij was een tbs'er die tijdens zijn proefverlof samen met zijn vrouw drie mensen doodschoot. En in 2001 werd een vermoorde Duitse man gevonden in Spaarnwoude. Hij bleek te zijn vermoord door een man en een vrouw die al rovend door Europa trokken."

Waarom duurt het zolang voordat de twee worden opgepakt?

"Ze houden zich goed verborgen. Hun namen zijn internationaal bekend. Ze kunnen dus niet meer vliegen en zich alleen nog per auto verplaatsten. De twee kunnen zich wel vermommen. Met een petje of een zonnebril ben je al een stuk verder. Verder kunnen ze overnachten in leegstaande zomerhuisjes, tuinhuisjes, maar ook caravans en in hun auto. Misschien hebben ze vrienden die ze helpen. Hij zou een netwerk kunnen hebben via contacten die hij opdeed in de gevangenis."

"Aan de andere kant leven we ook in een wereld met sociale media. Iedereen heeft een mobieltje. De klopjacht wordt niet alleen door de politie uitgevoerd, maar ook door miljoenen Nederlanders en Duitsers. Dan kan het niet lang duren voordat ze ergens worden gezien."

En dan zitten ze in het nauw?

"Ja, en reken maar dat her en der arrestatieteams klaarstaan, want ze zijn vuurwapengevaarlijk. Als iemand bij de politie meldt dat ze zijn gezien, dan rukt een zwaarbewapend arrestatieteam uit, met snelle auto's, bepantsering en goede wapens."

"Het wordt een film, je mag hopen dat niet meer slachtoffers vallen en zeker geen doden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl