NOS NieuwsAangepast

Omzet en brutowinst DSM gestegen

Ondanks moeilijke marktomstandigheden, de zwakke economie en de impact van wisselkoersverschillen heeft het voedings- en chemiebedrijf DSM de omzet en de brutowinst in 2013 verbeterd. De cijfers wijken niet af van de brutoresultaten die het bedrijf eind januari al publiceerde.

De omzet groeide met 5 procent naar 9,62 miljard euro en het bedrijfsresultaat, de brutowinst, met 18 procent naar 1,31 miljard euro. Helemaal onder aan de streep bleef er uiteindelijk een nettowinst over van 271 miljoen euro.

Koersdaling

Het vierde kwartaal liet vooral bij de divisie materiaaltechnologie een flinke verbetering zien. Toch werd over de laatste drie maanden een verlies geleden, vooral door de forse schommelingen van wisselkoersen. DSM produceert onder meer bij voeding veel zaken in Europa die vervolgens buiten Europa verkocht worden.

Bij de bekendmaking van de ruwe cijfers vorige maand volgde de grootste koersdaling van het aandeel DSM in jaren. DSM betaalt wel extra geld uit aan aandeelhouders. Het dividend, de winstuitkering, wordt verhoogd van 1,50 euro naar 1,65 euro.

Grijzer en ouder

Volgens topman Feike Sijbesma blijft DSM ondanks de tegenvallende resultaten op de juiste koers. De groter en grijzer wordende bevolking zal de vraag naar gezonde voeding, speciaalvoeding, voedingssupplementen en vitamines alleen maar doen toenemen.

Hij verwacht dat DSM in 2014 waarschijnlijk net zo veel verdient als vorig jaar. Toch houdt DSM een slag om de arm omwille van de wisselkoersen, de zwakke economie in Europa, de bescheiden groei in de VS en de teruglopende groei in opkomende markten zoals China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl