NOS NieuwsAangepast

Goudschat in roestig blikje

Een echtpaar uit Californië heeft een enorme goudschat gevonden tijdens het uitlaten van hun hond. Tijdens de wandeling op hun terrein, vorig jaar februari, ontdekten ze een paar roestige blikjes, waarin 10 miljoen dollar aan gouden munten bleek te zitten.

Het eerste blikje werd gevonden onder een boom, waar de grond die het bedekte was weggespoeld. Na verder spitten werden acht blikken met goud gevonden. "Voel je nooit te goed om een roestig blikje te onderzoeken", zei de vrouw achteraf.

Perfecte staat

Volgens een kenner is het een van de grootste goudschatten ooit gevonden in de VS. De nominale waarde van de 1427 munten is 27.000 dollar, maar omdat het in enkele gevallen om zeldzame munten in perfecte staat gaat, zijn sommige van de munten waarschijnlijk een miljoen dollar per stuk waard.

De munten dateren uit de periode tussen 1847 en 1894. Wie ze in de grond heeft verstopt, is onduidelijk.

Schatgravers

Omdat de munten keurig op jaartal geordend in het blikje zaten, denkt de numismaat die de vondst onderzocht dat iemand het blikje als persoonlijke bank heeft gebruikt. Hij acht het minder waarschijnlijk dat het om buit van criminelen gaat.

Het echtpaar wil absoluut anoniem blijven, omdat ze bang zijn dat anders schatgravers op hun terrein af zullen komen. Ze zijn van plan de schat grotendeels te verkopen, maar voor die tijd worden de munten tentoongesteld op een geldbeurs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl