NOS NieuwsAangepast

"Levensduur korter door crisis"

Naast economische gevolgen heeft een financiële crisis ook grote maatschappelijke gevolgen. Uit onderzoek van Mathijs van Dijk van de Erasmus Universiteit blijkt dat vooral de volksgezondheid onder druk komt te staan door een financiële crisis.

Mathijs van Dijk deed onderzoek naar 197 bankencrises in 126 verschillende landen. De resultaten van dat onderzoek presenteert hij volgende week vrijdag bij de aanvaarding van de leerstoel Financiële Markten van het Erasmus Trustfonds.

Verslavingen

De opvallendste conclusie uit zijn onderzoek is dat zes jaar na een crisis mensen gemiddeld negen maanden korter leven. Dat komt volgens de professor doordat mensen gezondheidsproblemen krijgen van stress door de crisis.

Ook neemt neemt het aantal zelfmoorden toe, zijn meer mensen verslaafd aan alcohol en drugs en wordt minder gezond gegeten tijdens een crisis. In ontwikkelingslanden leidt een crisis ertoe dat meer mensen simpelweg niet genoeg geld hebben om te eten, waardoor ze sterven.

Tienerzwangerschappen

Andere gevolgen van een crisis die uit het onderzoek naar voren komen, is dat er gemiddeld ongeveer 5,5 procent minder baby's worden geboren. Opvallend is dat het aantal tienerschappen wel stijgt, zo'n 4,5 procent.

In ontwikkelingslanden gaan er minder kinderen tijdens een crisis naar school. Dat komt volgens Mathijs van Dijk omdat ouders proberen kosten te besparen of omdat de kinderen moeten helpen geld te verdienen voor het gezin. In westerse landen zie je dit effect niet.

Zorgmijden

Daarnaast tast een crisis ook de kwaliteit en beschikbaarheid van gezondheidszorg aan, doordat er vanuit de overheid op bezuinigd wordt. Maar ook mensen zelf mijden zorg of stellen een bezoek aan de dokter uit om financiële redenen.

Politici en beleidsmakers zouden nog zich bewuster moeten zijn van de maatschappelijke gevolgen van een crisis, zegt Van Dijk. Hij vraag zich af of politici wel beseffen wat de gevolgen zijn van bezuinigingen tijdens een financiële crisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl