NOS NieuwsAangepast

Rechter oordeelt over Faro-ramp

De rechtbank in Amsterdam doet vandaag uitspraak over de vliegtuigramp in het Portugese Faro, ruim 21 jaar geleden. Dertig overlevenden en nabestaanden spanden de zaak aan tegen vliegtuigmaatschappij Martinair, omdat er destijds fouten zouden zijn gemaakt bij het onderzoek.

Bij de ramp, op 21 december 1992, kwamen 56 mensen om het leven. Meer dan honderd passagiers raakten gewond. Het vliegtuig verongelukte tijdens de landing op de Portugese luchthaven. Het was slecht weer en de landingsbaan stond blank.

Windvlaag

De groep van dertig ging in 1993 akkoord met een schadevergoeding. Ze zeggen nu dat ze toen niet goed op de hoogte waren. Uit Portugees onderzoek kwam naar voren dat het vliegtuig door een te steile daling en een windvlaag tegen de grond klapte.

De dertig lieten een eigen onderzoek doen en daaruit werd drie jaar geleden geconcludeerd dat de piloten veel fouten hebben gemaakt. Vliegtuigexpert Harry Horlings, die het onderzoek deed, sprak het vermoeden uit dat er gegevens waren weggelaten om Martinair vrij te pleiten. Volgens Horlings had het vliegtuig nooit mogen landen in die omstandigheden.

Schadevergoeding

Martinair betwist de conclusies van Horlings. De overlevenden en nabestaanden willen een nieuw extra onderzoek afdwingen om de waarheid definitief boven water te krijgen. Ook willen ze een hogere schadevergoeding.

Voor de rechtbank in Den Haag loopt een tweede zaak, waarin ook vandaag uitspraak wordt gedaan. Slachtoffers en nabestaanden willen dat de Staat aansprakelijk wordt gesteld voor de fouten die in het onderzoek zouden zijn gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl