NOS NieuwsAangepast

Obama dreigt Karzai met aftocht

President Obama heeft de Afghaanse president Karzai gedreigd met de terugtrekking eind dit jaar van alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan. Obama wil dat Karzai zijn handtekening zet onder een veiligheidspact, dat Amerikaanse militairen onder meer juridische bescherming biedt.

Het is de bedoeling dat de VS na 2014 nog zo'n 10.000 militairen in Afghanistan laat. Zij worden dan ingezet voor anti-terreuroperaties en voor het trainen van Afghaanse veiligheidstroepen. In Afghanistan zijn nu nog meer dan 33.000 Amerikaanse militairen.

De VS en Afghanistan sloten eind vorig jaar al een akkoord over het veiligheidspact en ook de Grote Raad (Loya Jirga) met zo'n 2500 stamoudsten stemde ermee in, maar Karzai heeft zijn handtekening nog altijd niet gezet. Hij wil eerst vredesoverleg met de Taliban op gang brengen.

Verkiezingen

Eerder kwam Karzai al in aanvaring met Susan Rice, de Amerikaanse Nationaal Veiligheidsadviseur. Zij waarschuwde hem eind november al dat de VS zich volledig terugtrekt als er geen veiligheidsakkoord wordt getekend.

Karzai wil ondertekening aan zijn opvolger laten. In april zijn er verkiezingen en Karzai kan zich niet opnieuw verkiesbaar stellen. De VS is bereid om afspraken te maken met de nieuwe president maar Washington benadrukt dat hoe langer het duurt, hoe groter de kans dat er een kleinere missie zal komen in Afghanistan.

Kandidaten

De relatie tussen Washington en Kabul is de laatste jaren sterk verslechterd. Karzai heeft zich herhaaldelijk bediend van anti-Amerikaanse retoriek. Deze maand besloot hij tegen de zin van de VS in om 65 gevangenen vrij te laten.

In april zijn er verkiezingen in Afghanistan. Er zijn elf kandidaten, zonder een duidelijke favoriet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl