NOS NieuwsAangepast

Minder doden dankzij defibrillators

Het aantal mensen dat na een hartstilstand levend het ziekenhuis verlaat, is in zes jaar tijd flink gestegen. Dat komt doordat er steeds meer AED's op straat zijn. Zo'n defibrillator geeft mensen met een hartstilstand een schok, zodat het hart weer regelmatig gaat kloppen.

In 2012 is in een onderzoeksgebied in Noord-Holland 58 procent van de mensen met een hartstilstand gereanimeerd met een AED, voordat de ambulance kwam. In 2006 was dat nog maar 20 procent. Toen overleefden 19 patiënten, in 2012 was dat aantal gestegen tot 61. Omgerekend naar heel Nederland zou dat neerkomen op ruim 400 overlevenden. Dat staat in een artikel in het vaktijdschrift Medisch Contact van de Amsterdamse cardioloog Ruud Koster.

Commotie

Volgens Koster kan het aantal overlevenden nog verder omhoog. Probleem is dat ambulancepersoneel in alle commotie vaak niet de juiste informatie over de patiënt meekrijgt en soms ook niet weet dat een AED is gebruikt. Artsen beoordelen de situatie van de patiënt daardoor soms verkeerd en dat kan gevaarlijke situaties opleveren, met name als de oorzaak van de hartstilstand niet wordt herkend.

Als de gegevens van de AED in het ziekenhuis uitgelezen worden, kan betere hulp worden gegeven. Vrijwel elke AED slaat de gegevens van de patiënt tijdens gebruik wel op, maar die informatie wordt niet automatisch overgedragen aan artsen.

Niet eenvoudig

Het probleem wat betreft het uitlezen van AED's door ziekenhuizen is niet eenvoudig op te lossen, schrijft Koster. Uitlezen van de gegevens bij de patiënt die bijvoorbeeld op straat ligt, zou te veel tijd kosten en het is technisch niet altijd realiseerbaar. Het meenemen van de AED naar het ziekenhuis is lastig, omdat het een duur apparaat is dat eigendom is van welwillende winkels, bedrijven of gemeenten. Zij willen hun spullen wel terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl