NOS NieuwsAangepast

Utrecht trekt peiling terug

Utrecht heeft een omstreden enquête met vragen aan Utrechters over hun stemgedrag bij de komende gemeenteraadsverkiezingen ingetrokken. De vragenlijst was maandag via internet verspreid. De gemeente vernietigt vragenlijsten die, ingevuld, al waren binnengekomen bij de gemeente.

In de enquête, die normaal gebruikt wordt om de mening van burgers te raadplegen over zaken die spelen in de gemeente, werd Utrechters deze keer gevraagd naar hun stemgedrag bij de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart.

Uitleg

De oppositie had kritiek op een aantal vragen en stellingen in de enquête. Die zouden mogelijk de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Meerdere partijen eisten uitleg van het college van B en W. Die uitleg kregen ze vanavond.

Volgens B en W was de enquête opgesteld in samenwerking met de universiteiten van Utrecht en Amsterdam. Wetenschappers wilden weten in hoeverre stemhulpen als Kieskompas door kiezers worden gebruikt. De vragen waren opgesteld door de onderzoekers. De uitkomsten van de enquête zouden geheim blijven tot na de verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl