NOS NieuwsAangepast

Ook stemmen kun je leren

Veel Nederlanders vinden het sowieso al moeilijk om te bepalen op wie ze gaan stemmen. Voor mensen met een lichte verstandelijke beperking of mensen die moeilijk leren geldt dat helemaal. In workshops kunnen ze daarom tijdens deze verkiezingscampagne leren wat de gemeenteraad doet, hoe je moet stemmen en waarom het belangrijk is om te gaan stemmen.

Het gaat om een aanzienlijk deel van de kiezers. Tien procent van de stemgerechtigden in Nederland heeft een lichte verstandelijke beperking of kan moeilijk leren.

Rob Harts (24) en Robin Jansen (27) hadden zich aangemeld voor de bijeenkomst in Burgers Zoo in Arnhem. Rob en Robin leren moeilijk en vinden het daarom lastig om verkiezingsprogramma s te lezen.

Eerste keer

Robin heeft nog nooit eerder gestemd, terwijl hij wel stemgerechtigd is. Tijdens de vorige verkiezingen lag hij in het ziekenhuis, maar dat is niet de enige reden. Hij begrijpt vaak niet goed wat politici zeggen. En hij vindt het lastig om zich lang te concentreren als hij naar een verkiezingsdebat op tv kijkt.

"Doordat ik een nierafwijking heb, lag ik als kind veel in het ziekenhuis en heb ik weinig school gehad. Leren is voor mij best moeilijk." Maar dit jaar wil hij wel gaan stemmen. En daarom is hij vandaag bij de verkiezingsbijeenkomst.

Politici moeten leren

In een zaaltje in het park luistert hij naar lokale politici die proberen uit te leggen waarom hij 19 maart moet gaan stemmen. Na een lange toespraak van CDA-politicus Jack de Vries, krijgen lokale politici ieder 2 minuten om op de zeepkist hun partijstandpunt uit te leggen.

Verstandelijk gehandicapten zijn een belangrijk publiek voor lokale politici, want de gemeentes krijgen steeds meer te zeggen over de zorg voor hen. Door een nieuwe wet bepaalt de gemeente vanaf volgend jaar wie recht heeft op begeleiding en huishoudelijke hulp.

Ook de politici hebben een workshop gevolgd; zij moeten juist eenvoudiger en korter spreken. Maar niet iedereen weet het taalgebruik aan te passen aan het niveau van de toehoorders.

Kritische kiezers

Zoals bij iedere bijeenkomst is de belangrijkste kritiek ook nu: "Ze praten mooi, maar gaan ze hun beloftes ook waarmaken?" Net als Rob is ook Robin kritisch: "Kijk, die standaardverhalen van jullie zijn allemaal belangrijk, dat weten we wel. Maar hoe ga je dat doen? Dat zie ik nog niet."

Overal in het land worden in aanloop naar de verkiezingen van 19 maart dit soort bijeenkomsten gehouden.

Initiatiefnemers zijn MEE Nederland, Iederin en ProDemos. Verder is er de website, www.stemjijook.nu en een verkiezingskrant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl