NOS NieuwsAangepast

Benzinestations kopen samen in

Bijna 200 zelfstandige pomphouders richten een eigen inkooporganisatie op. Door collectief benzine in te kopen, willen ze hun onderhandelingspositie ten opzichte van de oliemaatschappijen verbeteren.

Zelfstandig pomphouder in Hoogeveen en oud-voorzitter van de Belangenvereniging Tankstations Ewout Klok doet ook mee. Hij wil meer ruimte voor ondernemerschap. Dat wordt volgens hem beperkt doordat oliemaatschappijen zowel de inkoopprijs als de verkoopprijs van brandstof kunnen bepalen.

Grillig

Ook wil hij af van de langlopende contracten met de oliemaatschappijen. "De brandstofmarkt is nu grilliger dan bijvoorbeeld 10 jaar geleden, dan kun je als ondernemer niet meer vastzitten aan die langlopende contracten." Hij zegt dat die langlopende contracten het moeilijk maken om in te spelen op veranderingen in de markt, zoals de recente accijnsverhoging op benzine en diesel.

De 200 pomphouders overwegen om een eigen merknaam te gaan voeren. Een voorbeeld voor hen is het Bundesverband Freie Tankstellen in Duitsland. Bij die organisatie zijn inmiddels ruim 2000 pompstations aangesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl