NOS NieuwsAangepast

Geld voor verdachte Schipholbrand

De Libiër die jarenlang werd verdacht van het opzettelijk veroorzaken van de Schipholbrand, krijgt een schadevergoeding van 47.880 euro. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Het bedrag valt veel lager uit dan de eis van ruim 660.000 euro.

De man, Ahmed Isa al-Jabali, zat 504 dagen in voorarrest voor de brand. Voor elke dag dat hij onterecht vastzat, moet hij volgens het hof de gebruikelijke vergoeding van 95 euro krijgen.

In oktober 2005 schoot de Libiër een smeulende sigarettenpeuk weg in zijn cel op Schiphol-Oost. Bij de brand die daardoor ontstond kwamen elf mensen om het leven. In het detentie- en uitzetcentrum zaten tijdens de brand 43 mensen vast.

Onvoorzichtig

De Libiër werd twee keer veroordeeld, maar werd vorig jaar vrijgesproken door het gerechtshof in Den Haag.

Volgens het hof was de man onvoorzichtig, maar betekende dat niet automatisch dat hij schuldig was aan de brand. "Niet elke onvoorzichtigheid of onbedachtzaamheid leidt tot strafrechtelijke aansprakelijkheid", stond in het vonnis van het hof.

Te weinig

De advocaat van de verdachte is teleurgesteld dat de schadevergoeding lager uitvalt dan de eis. "Onze eis is gerechtvaardigd en goed verdedigbaar", zegt advocaat Raymond Frijns. "Het hof legt niet goed uit waarom het bedrag zo laag uitvalt."

Het is niet mogelijk om in Nederland nog in hoger beroep of cassatie te gaan voor een hogere schadevergoeding. "Maar uiteraard bekijken we of de Europese rechter zich moet buigen over deze zeer teleurstellende uitspraak", zegt Frijns.

Libië

Ahmed Isa al-Jabali verblijft in Libië. In 2009 werd hij uitgezet, nadat de IND hem tot ongewenst vreemdeling had verklaard. Er loopt een procedure om deze status ongedaan te maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl