NOS NieuwsAangepast

WhatsAppers maken zich zorgen

Ruim de helft van de WhatsApp-gebruikers maakt zich zorgen over zijn persoonlijke gegevens nu Facebook de berichtendienst heeft gekocht. Ruim een kwart overweegt om over te stappen op een andere app. Dat meldt het consumentenprogramma Radar na een onderzoek onder 52.000 mensen.

Met WhatsApp kunnen gebruikers van smartphones gratis berichten, foto's en video's met elkaar uitwisselen. Van de ondervraagden is acht procent overgestapt op een andere berichtenservice na de bekendmaking van de overname.

Privacy

Bijna 70 procent van de ondervraagde WhatsApp-gebruikers denkt dat Facebook de overname gebruikt om persoonlijke gegevens uit WhatsApp aan het Facebook-profiel te koppelen. Bijna alle ondervraagden vinden dat Facebook daar uitdrukkelijke toestemming voor zou moeten vragen.

De belangrijkste reden om weg te gaan bij WhatsApp, zeggen gebruikers, is dat zij op WhatsApp informatie delen die zij niet met Facebook willen delen. Bijna de helft van de mensen die WhatsApp verlaten, denkt dat andere apps betere privacy-voorwaarden hebben.

Overstappen

Telegram is daarbij veruit favoriet. Bijna 70 procent van de mensen die WhatsApp hebben verlaten, is daarop overgestapt. De meeste overstappers willen eerst meerdere berichtendiensten uitproberen voordat ze een definitieve keuze maken.

Met de aankoop van WhatsApp beschikt Facebook over een dienst die maandelijks door 450 miljoen mensen wordt gebruikt. Het betekent ook dat Facebook honderden miljoenen telefoonnummers in handen krijgt, aangezien elke WhatsApp-gebruiker zijn nummer heeft geregistreerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl