NOS NieuwsAangepast

Nokia lanceert Android-telefoons

Door NOS-techexpert Rachid Finge

Nokia heeft vanochtend zijn eerste toestellen gepresenteerd die zijn uitgerust met Google's besturingssysteem Android. Dat is opvallend, omdat Nokia's telefoontak is gekocht door Microsoft, de maker van het besturingssysteem Windows Phone, een directe concurrent van Android.

De drie nieuwe toestellen kosten ongeveer honderd euro en zijn bedoeld voor de budgetmarkt. Ze hebben een kleine opslagruimte en een 3-megapixel fotocamera. Een van de toestellen, de Nokia X van 99 euro, komt alleen uit in opkomende economieën in Oost-Europa, Azië en Zuid-Amerika.

Windows Phone

De telefoons hebben heel veel weg van Nokia's kleurrijke Lumia-toestellen met Windows. Nokia heeft ook het uiterlijk van Android op zijn toestel aangepast, zodat het lijkt op Windows Phone. Een verschil is wel dat standaardapps op Android, zoals Google Maps en Gmail, zijn vervangen door alternatieven van Nokia en Microsoft.

Op de nieuwe toestellen van Nokia draaien Android-apps; dezelfde die ook te vinden zijn op bijvoorbeeld Samsungs Galaxy-toestellen. Nokia zegt wel dat ontwikkelaars kleine aanpassingen moeten doen voordat hun Android-apps ook op deze telefoons werken.

Toekomst

De vraag is hoeveel toekomst deze toestellen hebben. Microsoft is over enkele weken officieel de nieuwe eigenaar van Nokia en probeert juist het marktaandeel van zijn eigen systeem Windows Phone te vergroten. Het helpt dan niet als een net aangekocht bedrijf een product met een concurrerend systeem op de markt brengt. Het ligt voor de hand dat dit Nokia's eerste en laatste toestellen met Android zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl