NYT: VS krijgt veel kleiner leger

Het aantal Amerikaanse militairen wordt teruggebracht naar het niveau van 1940, voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. Dat staat volgens The New York Times in een voorstel van minister Hagel van Defensie dat later vandaag wordt bekendgemaakt.

Hagel moet flink bezuinigen op de krijgsmacht. Ook zijn er minder militairen nodig omdat de kostbare missie in Irak is beëindigd en de VS ook vertrekt uit Afghanistan.

Hagels plan voorziet in een krijgsmacht van ongeveer 450.000 militairen. Zo weinig militairen heeft de VS al 75 jaar niet gehad. Nu zijn er nog zo'n 550.000 militairen. Er was al aangekondigd om dat aantal te verminderen, naar iets minder dan een half miljoen.

Het Pentagon heeft in het verleden vaak gezegd dat een groot leger noodzakelijk was, omdat de VS twee oorlogen tegelijk moest kunnen voeren. Dat credo wordt nu losgelaten.

Grotere risico's

Bronnen binnen het Pentagon zeggen in The New York Times dat militairen vanwege de bezuinigingen grotere risico's lopen. Als er opnieuw twee grote missies worden opgetuigd, moet volgens hen rekening worden gehouden met langdurigere gevechten en meer Amerikaanse slachtoffers.

Hagel zet vanwege de bezuinigingen alle A-10 Thunderbolt-gevechtsvliegtuigen in de uitverkoop. Die toestellen zijn in de jaren 70 ontwikkeld voor de vernietiging van Russische tanks. Voor de peperdure JSF wordt wel geld vrijgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl