NOS NieuwsAangepast

Nog steeds betogers op Maidan

Op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev staan twee dagen na de val van president Janoekovitsj nog steeds demonstranten. Bij temperaturen onder het vriespunt hebben ze opnieuw de nacht doorgebracht in tenten en rond vuurkorven.

Veel betogers weigeren om 'Maidan' te verlaten. Ze hebben geen vertrouwen in de politiek en zijn bang dat er van hervormingen niets terechtkomt. Oud-premier Timosjenko, die zaterdag werd vrijgelaten, riep de demonstranten op om te blijven totdat er politici zijn gekozen "die te vertrouwen zijn".

Ook zeggen demonstranten dat ze willen blijven uit respect voor de doden die bij de opstand tegen Janoekovitsj zijn gevallen.

Europa

Janoekovitsj vertrok vrijdag uit Kiev. Sindsdien wordt gegist naar zijn verblijfplaats. Inmiddels is parlementsvoorzitter Toertsjinov benoemd tot overgangspresident. Hij wil toenadering tot de Europese Unie. De weigering van de pro-Russische Janoekovitsj om handelsverdragen met de EU te tekenen waren het startschot voor de protesten tegen hem.

EU-buitenlandcoördinator Ashton brengt vandaag een bezoek aan Oekraïne. Ze wil onder meer Europese hulp aanbieden om hervormingen op gang te brengen en de economie uit het slop te trekken.

"Verrader"

Op de Russische staatstelevisie is Janoekovitsj gisteren een verrader genoemd. Een commentator zei dat hij een land in chaos heeft achtergelaten. Zijn vertrek uit Kiev was volgens de staats-tv verraad aan het Oekraïense volk en de eigen ordetroepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl