Reuzenpanda's geland in België
In België zijn twee Chinese reuzenpanda's aangekomen. De dieren landden onder massale mediabelangstelling op de luchthaven van Zaventem.120 journalisten hadden zich aangemeld om de landing bij te wonen.
Na de landing is er een kleine welkomstceremonie met premier Di Rupo en de Chinese ambassadeur. Daarna worden de dieren onder strenge bewaking overgebracht naar Paira Daiza, een Chinese tuin in Wallonië. Daar worden het mannetje en het vrouwtje eerst in quarantaine gehouden voor ze op 5 april aan het publiek worden getoond.
Onderzoek
Hao Hao en Xing Hui zullen 15 jaar lang in de Chinese tuin blijven. Dat is uitzonderlijk lang, want gewoonlijk worden Chinese pandaparen maar voor 10 jaar uitgeleend.
De dieren worden zo lang aan België uitgeleend omdat wetenschappers er zullen onderzoeken hoe het uitsterven van de dieren kan worden voorkomen. Wereldwijd zijn er nog maar 1600 panda's.
Bamboe
De dieren worden met uitsterven bedreigd omdat hun natuurlijke leefgebied is verdwenen, ze zich heel weinig voortplanten en omdat het heel kieskeurige eters zijn. Van de 30 kilo bamboe die ze dagelijks gevoerd krijgen, eten ze alleen de mooiste stukjes op.
In de Chinese tuin wordt de komende tijd 4 hectare bamboe geplant. Maar eerst komt er een smaaktest om te bepalen welke bamboesoort de dieren het liefst eten.
Alleen al aan bamboe zal de Chinese tuin jaarlijks zo'n 70.000 euro kwijt zijn. Dat betaalt Paira Daiza zelf. Het hele verblijf kost het park zo'n 8 miljoen euro. De uitbater denkt de kosten te kunnen dekken door extra bezoekers.
Rel
In België is de afgelopen maanden veel te doen geweest over de komst van de panda's. Toen bekend werd dat de dieren een Waalse verblijfplaats zouden krijgen, kwamen er verontwaardigde reacties uit Vlaanderen.
Er werd gesuggereerd dat premier Di Rupo de Chinese tuin zou hebben voorgetrokken, ten nadele van de Antwerpse Zoo. Di Rupo spreekt dat met klem tegen: "De Chinese premier nam zelf het initiatief om de twee panda's aan Pairi Daiza te leveren", verklaarde Di Rupo.
Sterk dossier
Om het pandapaar naar België te krijgen heeft de eigenaar van de Chinese tuin anderhalf jaar moeten onderhandelen. "Je moet een heel sterk dossier indienen om de Chinezen tevreden te stellen. Zeker voor een onbeduidend landje als België."
België is één van de twaalf landen waaraan China panda's uitleent. Meestal leent China de dieren uit om diplomatieke banden aan te halen.