NOS NieuwsAangepast

Overgangspresident in Oekraïne

Oekraïne heeft een overgangspresident. Het is parlementsvoorzitter Toertsjinov. Het parlement heeft hem in een stemming tijdelijk de bevoegdheden van president gegeven.

Toertsjinov wil dat er zo snel mogelijk een regering van nationale eenheid komt. Hij zegt dat het erg belangrijk is dat de parlementariërs het voor dinsdag eens worden over een nieuw kabinet. Vandaag is de vergadering afgesloten zonder akkoord.

Afzetten

Gisteren werd president Janoekovitsj afgezet door het parlement. Hij weigert zich daarbij neer te leggen en spreekt van een staatsgreep.

Ook een aantal ministers is door een kleine meerderheid van het parlement naar huis gestuurd. Onder hen is minister Kozhara van Buitenlandse Zaken, een bondgenoot van Janoekovitsj. Hij was nauw betrokken bij Janoekovitsj' besluit om het samenwerkingsverband met de Europese Unie niet te tekenen.

Tegen oud-minister Klimenko en de voormalige topman van justitie loopt een arrestatiebevel. De nieuwe minister Avakov van Binnenlandse Zaken zegt dat zij worden verdacht van "grove misdaden tegen het Oekraïense volk".

Gevangenen vrij

Ondertussen zijn 64 demonstranten vrijgelaten die deze week in Kiev werden opgepakt. Morgen komen nog eens drie betogers vrij, zegt Avakov.

Oppositieleider Timosjenko, die gisteren na jarenlange gevangenhouding werd vrijgelaten, heeft gesproken met de Duitse bondskanselier Merkel. In een telefoongesprek zei Merkel dat ze verwacht dat Timosjenko een grote rol gaat spelen bij het stabiliseren van de politieke situatie in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl