NOS NieuwsAangepast

WhatsApp vs. Telegram: allebei plat

Door NOS-techexpert Rachid Finge

De twee chatdiensten die afgelopen week het meest in het nieuws waren, WhatsApp en Telegram, hadden allebei last van storingen. Gebruikers konden geen verbinding krijgen met de diensten en daardoor geen berichten verzenden en ontvangen. Is het toeval dat ze allebei met problemen kampten? Waarschijnlijk niet helemaal.

Telegram

Telegram heeft last van zijn eigen succes. De app werd in één klap populair toen bekend werd dat Facebook WhatsApp heeft gekocht. Sommige gebruikers kregen een naar gevoel bij de overname en zochten een alternatief voor WhatsApp.

Telegram kwam vooral op sociale media bovendrijven, zeker omdat de app claimt zorgvuldig om te gaan met privacy; een onderwerp waar potentiële overstappers zich zorgen over maken.

Vrijdag was Telegram naar eigen zeggen de meest gedownloade app in elf landen, waaronder Nederland, Zwitserland en Duitsland. In het weekend kwamen er op sommige momenten honderd gebruikers per seconde bij. Momenteel zijn er zeker 800.000 Nederlandse gebruikers, meldt het bedrijf.

De stortvloed aan nieuwe gebruikers, vooral vanuit Europa, leidde tot overbelaste servers. Bovendien moet elke nieuwe gebruiker zijn telefoonnummer bij Telegram registreren (klinkt bekend?) via een sms'je. Dat betekent dat de Telegram-servers honderd sms'jes per seconde moeten kunnen versturen en dat is problematisch. Telegram heeft dus zijn capaciteit moeten vergroten, bijvoorbeeld door meer servers in gebruik te nemen of door de server-software zuiniger en efficiënter te maken.

WhatsApp

Waarom WhatsApp plat heeft gelegen, is niet duidelijk. Pas twee uur na het begin van de storing meldde WhatsApp via Twitter dat er serverproblemen waren, maar meer details gaf het bedrijf niet prijs. Zonder die details zijn er twee verklaringen denkbaar.

De eerste verklaring kan zijn dat WhatsApp werd aangevallen, wellicht omdat sommigen de overname door Facebook niet zien zitten. Het zou dan gaan om een zogenoemde DDoS-aanval. Daarbij worden de servers van WhatsApp bestookt met gigantische hoeveelheden data. De servers hebben het zo druk met het verwerken ervan, dat de gewone dienstverlening eronder lijdt.

De tweede verklaring kan zijn dat ook de populariteit van WhatsApp is toegenomen. Dat klinkt misschien niet logisch, maar bedenk dat WhatsApp in veel landen lang niet zo bekend is als in Nederland. De overname door Facebook heeft WhatsApp in één klap wereldberoemd gemaakt. Hoewel het aantal gebruikers in Nederland waarschijnlijk eerder afneemt dan toeneemt, is het denkbaar dat het aantal gebruikers wereldwijd juist sterk toeneemt.

Als dat zo is, dan kampten WhatsApp en Telegram met hetzelfde probleem: overbelasting van servers door een toestroom van nieuwe gebruikers.

En nu?

Gebruikers van WhatsApp en Telegram konden weinig anders dan wachten tot de storing voorbij was. Overstappen op nóg een andere app is geen goede oplossing, omdat vrienden dan ook moeten overstappen.

Zo'n gek idee is het niet om terug te vallen op het systeem dat dertig jaar geleden is uitgevonden: sms. Geen groepsgesprekken, geen foto's en video's en lang niet altijd gratis, maar wel betrouwbaar. Bij sommige telecom-aanbieders zal een kleine glimlach te zien zijn.

En natuurlijk kun je ook gewoon je telefoon wegleggen. Eindelijk rust.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl