NOS NieuwsAangepast

Eerste VN-resolutie over hulp Syrië

Voor het eerst heeft de VN-Veiligheidsraad een resolutie aangenomen die de strijdende partijen in Syrië opdraagt om meer humanitaire hulp toe te laten. Ook Rusland en China gingen akkoord, maar pas nadat de dreiging van sancties uit de resolutie was geschrapt.

De Veiligheidsraad dreigt nu met "verdere stappen" als de partijen in Syrië de resolutie niet naleven. Wat die stappen zullen zijn, is onduidelijk. De concept-tekst was opgesteld door westerse en Arabische landen. Na de aanpassing werd de resolutie unaniem aangenomen door alle vijftien leden van de Veiligheidsraad.

In de resolutie staat dat "alle partijen, in het bijzonder de Syrische autoriteiten" er onmiddellijk voor moeten zorgen dat VN-organisaties ongehinderd humanitaire hulp kunnen verlenen in Syrië. Ook moeten alle partijen stoppen met aanvallen op burgers en met het gebruik van wapens die onevenredig veel leed veroorzaken, zoals 'barrel bombs'.

Schokkend

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei dat de resolutie eigenlijk onnodig zou moeten zijn: "Het verlenen van humanitaire hulp is niet onderhandelbaar; het vloeit voort uit het internationale recht." Volgens hem hebben 9,3 miljoen Syriërs dringend hulp nodig.

Ban noemde het schokkend dat zowel het Syrische regime als de opstandelingen taktieken gebruiken waarbij zij burgers belegeren. Volgens de VN-chef worden 200.000 burgers belegerd in gebieden die in handen zijn van regeringstroepen en 45.000 burgers in regio's waar het verzet de dienst uitmaakt.

Veto's

Westerse leden van de Veiligheidsraad zijn bijna een jaar bezig geweest om een resolutie van deze strekking aangenomen te krijgen. Keer op keer stuitte de tekst op een veto van Rusland en China. Wel werd in oktober een niet-bindende verklaring aangenomen over de humanitaire crisis in Syrië, maar die de hulpverlening niet verbeterd.

Het enige onderwerp waarover de Veiligheidsraad wél een bindende resolutie aannam, was de ontmanteling van de chemische wapens in Syrië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl