NOS NieuwsAangepast

Waarom heet een partij 8euri.nl?

Aan de gemeenteraadsverkiezingen doen dit jaar ruim 2900 kandidatenlijsten mee. Veel lijsten zijn van landelijke partijen als de VVD of PvdA, maar er doen ook honderden lokale partijen mee, sommige met een opmerkelijk standpunt of een vreemde naam. Zoals het Perengenootschap, Basis Inkomen Partij, 1 voor Allen, 8euri, Mijn Partij en We Doen Wat We Zeggen. Wat is het verhaal achter zulke partijen?

Perengenootschap

In Zwijndrecht staat op lijst 8 Perengenootschap Zwijndrechtse Waard. Lijsttrekker Wim van Pelt heeft het genootschap 8 jaar geleden opgericht omdat het stoofperenras Zoutwelle dreigde te verdwijnen.

De peer, die genoemd is naar zijn overgrootvader, werd bedreigd door nieuwbouw in Zwijndrecht. Niet alleen de perenboom heeft het moeilijk in Zwijndrecht, ook andere bomen moeten het ontgelden door de hoge ambities van de plaatselijke politiek, zegt Van Pelt. Daarom heeft hij besloten mee te doen aan de verkiezingen.

De peer koos hij als symbool voor 'gezondheid', 'groen', en 'landschappelijk cultureel erfgoed'. Om de aandacht van de kiezer te trekken heeft Van Pelt een carnavalslied gemaakt, het Perol-festival gehouden en organiseert hij namens de partij een debat. "Want", aldus Van Pelt, "ik wil vooral een sfeer neerzetten."

We Doen Wat We Zeggen

In het Overijsselse Dinkelland is We Doen Wat We Zeggen (WDWWZ) lijst 5. Het bedenken van de naam was eenvoudig, vertelt lijsttrekker René Leget. "Eerst bepaalden we natuurlijk ons programma, maar dan heb je al snel een naam nodig. Mensen balen ervan dat politici niet doen wat ze beloven. Toen dacht ik: we doen wat we zeggen!"

Leget deed bij de verkiezingen vier jaar geleden ook al mee, maar haalde toen de gemeenteraad niet. Nu hoopt hij op twee zetels. "Er zijn de afgelopen periode in Dinkelland drie raadsleden opgestapt en een raadslid stal geld uit de kas van een vereniging. Dat is slecht voor het imago. Kiezers wil geen gedoe. Daarom denk ik dat WDWWZ nu wel een kans maakt."

Op de naam wordt vooral positief gereageerd, zegt Leget. "Eerst wordt er een grapje gemaakt over de afkorting. WDWWZ, dat valt moeilijk uit te spreken, daar struikel je over. Maar over de naam zelf krijg ik alleen maar positieve reacties. De naam zegt genoeg, je hoeft niet uit te leggen waar het voor staat."

8euri.nl

De poster van 8euri is bijna nog opvallender dan de partijnaam. Te zien is een schaars geklede vrouw met daarbij de tekst "ik doe het voor 8 euro, zij niet". Die 8 euro slaat op de vergoeding die een raadslid per dag krijgt in Rhenen.

Hendrik van Nellestijn is de oprichter van deze éénmanspartij. Vier jaar geleden deed hij ook mee. 8euri.nl haalde toen slechts 39 stemmen, terwijl er zo'n 350 nodig zijn voor een zetel. "Bij de vorige verkiezingen was mijn campagne te ludiek. Dit keer pak ik het serieuzer aan." Een partijprogramma heeft hij niet. Wat heeft hij dan wel? "Gezond verstand!"

Als Van Nellestijn gekozen wordt, wil hij een soort 'wegwijsrol' vervullen binnen de raad. Hij wil op een vriendelijke manier de andere partijen de goede kant op sturen. En daar heb je er maar eentje voor nodig. Vandaar dat hij als enige op de lijst staat van lijst 8 in Rhenen: 8euri.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl