NOS SportAangepast

Six Nations: week van de waarheid

Na een rustweek in de Six Nations gaan Europa's beste rugbyers dit weekend weer de strijd met elkaar aan. Favorieten Engeland en Wales hebben in de eerste twee wedstrijden een tik gekregen en moeten een achterstand op Ierland en Frankrijk goedmaken om nog zicht op de eindzege te behouden.

Frankrijk - Wales

Vandaag speelt Frankrijk tegen titelverdediger Wales. Ondanks de eerdere twee zeges van Frankrijk op Italië en Engeland is de Franse bondscoach Philippe Saint-André er nog niet gerust op: "Wales heeft na Nieuw-Zeeland de beste aanval van de wereld en ze zijn meesters in het beschermen van het balbezit."

Frankrijk kiest dus voor de underdog-positie en begint vanmiddag met slechts één wijziging ten opzichte van twee weken geleden. Wenceslas Lauret vervangt de geblesseerde Bernard le Roux.

Engeland - Ierland

Zaterdag spelen Engeland en Ierland op Twickenham tegen elkaar. Voor Engeland een laatste kans om nog mee te doen in de titelstrijd. Aanvoerder Chris Robshaw riep zijn mannen dan ook op om van Twickenham een onneembare vesting te maken.

Maar hoe onneembaar is die vesting, want de Ierse ploeg verkeert in goede vorm. Na zeges op Schotland en Wales willen de Ieren voor het eerst sinds 2010 op Engelse bodem winnen. Bondscoach Joe Schmidt wil dat doen met een ervaren ploeg.

Rugbylegende Brian O'Driscoll begint in de basis aan zijn 139ste testwedstrijd, waarmee hij het wereldrecord evenaart van de Australiër George Gregan. Hij wordt geflankeerd door andere ervaren spelers als aanvoerder Paul O'Connell en Gordon D'Arcy. Leuk detail: Ierland heeft met deze drie spelers in de basis nog nooit van Engeland verloren.

Italië - Schotland

In Rome spelen de laatste twee landen van het Six Nations-toernooi. Italië en Schotland lijken te gaan strijden om plaats vijf. Om zo te voorkomen dat ze aan het einde van het toernooi de zogenoemde 'Wooden Spoon' krijgen, de prijs voor de laatste plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl