Badr Hari: wat gebeurde er?
Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis
Anderhalf jaar na de mishandeling van zakenman Koen Everink op dansfeest Sensation White komt de strafzaak tegen verdachte Badr Hari en een medeverdachte vandaag tot een voorlopig einde. De twee krijgen van de rechter het vonnis te horen. De zaak kende een reeks van incidenten en plotselinge wendingen. Hier vindt u de belangrijkste op een rij.
7 juli 2012: Zakenman Koen Everink wordt mishandeld in skybox 233 van de Amsterdam Arena. In de skybox vieren Badr Hari, zijn vriendin Estelle Cruijff en een stel vrienden feest. Everink wordt in de skybox zwaar mishandeld, naar eigen zeggen in ieder geval door Badr Hari en een ander. Everink loopt zware verwondingen op, vooral aan zijn enkel en voet.
25 juli 2012: Badr Hari meldt zich bij de politie in Amsterdam, nadat er een nieuwe aangifte tegen Hari is binnengekomen, van de eigenaar van de Amsterdamse Club Air. Hij wordt direct vastgezet. De politie onderzoekt in de loop der tijd nog meer mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven. Overigens had Hari vlak na de mishandeling op Sensation White in een interview in De Telegraaf gezegd dat hij niets met de mishandeling te maken heeft.
Augustus 2012: De rechtbank verlengt het voorarrest van Badr Hari met negentig dagen. Hari heeft inmiddels een verklaring afgelegd over de mishandeling van Everink. Hij spreekt van "een corrigerende tik".
Oktober 2012:Het aantal aanklachten tegen Badr Hari wordt uitgebreid naar negen. Het gaat om zeven mishandelingen en het vernielen van de huisraad van zijn ex-vriendin. De negende aanklacht is voor een aanrijding van een voetganger op de Albert Cuypstraat in Amsterdam. De mishandeling van Everink wordt gekwalificeerd als poging tot doodslag.
2 november 2012: De pro-formazitting begint, het eerste openbare deel van de strafzaak. Op een van de zittingsdagen biedt Hari zijn excuses aan aan Everink, het slachtoffer van Sensation White. "Het had nooit gemogen, ik had geen klap moeten geven", zegt hij tegen de rechter. Everink is niet op de zittingen aanwezig.
9 november 2012: De rechtbank bepaalt dat Badr Hari de rest van de rechtszaak in vrijheid mag afwachten, onder voorwaarden. Zo mag hij niet in horecagelegenheden komen en niet met getuigen praten. Zijn vrijlating wordt uitgebreid gevierd met zijn vriendin Estelle en vrienden.
12 november 2012: Badr Hari wordt weer opgepakt. Hij heeft een broodje gegeten in een Amsterdams café. Hij blijkt ook gebeld te hebben met vrienden die getuigen zijn in de strafzaak. Hij wordt vastgezet voor drie maanden.
21 februari 2013: Badr Hari's verzoek om zijn voorlopige hechtenis op te heffen, wordt goedgekeurd. Hij mag weer naar huis. Een dag later wordt hij door zijn vriendin Estelle Cruijff opgehaald bij de gevangenis in Zoetermeer. Hij mag tussen 20.00 en 08.00 uur niet in horecagelegenheden komen.
September 2013: Het programma Brandpunt Reporter heeft de hand weten te leggen op een deel van het onderzoeksdossier van de zaak. Er volgen twee uitzendingen. De advocaat van Hari doet aangifte. Ze vermoedt dat het lek bij de politie of het Openbaar Ministerie zit.
10 oktober 2013: Het inhoudelijke proces gaat van start. Het belangrijkste slachtoffer, Koen Everink, is niet bij de zitting aanwezig. Op de tweede dag biedt Badr Hari opnieuw zijn excuses aan. De broer van de kickbokser wordt aangehouden op verdenking van meineed. Hij zegt dat hij de eigenaar van Club Air heeft geslagen. Het proces wordt aangehouden. Het Rijksrechercheonderzoek naar het lekken van een deel van het dossier naar de pers moet eerst worden afgerond. Als advocaat Ficqs vermoeden juist is, kan dat van invloed zijn op de ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie. Met andere woorden: dan kan justitie het recht op vervolging hebben verspeeld.
14 december 2013: Niet het Openbaar Ministerie, niet de politie, maar zakenman en slachtoffer Koen Everink blijkt een deel van het onderzoeksdossier naar de pers te hebben doorgespeeld.
22 januari 2014: De rechtszaak gaat verder. Het Openbaar Ministerie eist vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk, tegen Badr Hari. De aanklacht 'poging tot doodslag' in de zaak van Everink is vervallen. De verdenking is nu 'medeplegen van zware mishandeling'. Tegen de medeverdachte in deze zaak wordt twintig maanden geëist. Koen Everink eist 63.000 euro schadevergoeding. Badr Hari heeft het laatste woord: "Ik sluit een periode af. Een periode waarin mijn kracht ook mijn zwakte is geweest. Mijn kracht zal vanaf nu alleen maar mijn kracht zijn, binnen en buiten de ring. Ik wil u vertellen dat u mij hier nooit meer ziet."
21 februari: Badr Hari en de medeverdachte in de Sensation-zaak krijgen het vonnis te horen.