NOS NieuwsAangepast

Vlees Van Hattem in Duitsland

Een deel van de 28 miljoen kilo vlees die slachterij Van Hattem Vlees uit Dodewaard moet terughalen, is in Duitsland beland. Het gaat om 19.000 kilo. Dat heeft het Duitse ministerie van Landbouw aan verschillende Duitse media gemeld.

Het bedrijf zou volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) goedkoper paardenvlees in rundvleesproducten hebben verwerkt. Omdat Van Hattem de administratie niet op orde heeft is het voor de NVWA moeilijk te achterhalen waar het vlees gebleven is.

Waarschuwingssysteem

De NVWA heeft gegevens opgevraagd om te achterhalen aan welke Duitse bedrijven het vlees is geleverd. Op dit moment is daarover nog geen duidelijkheid. Morgen neemt NVWA contact op met het Duitse ministerie van Landbouw over de kwestie.

Volgens het Duitse ministerie is het verdachte vlees terechtgekomen in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen. Een vleesgroothandel zou het al in 2012 geleverd hebben. De partij verdacht vlees kwam in beeld via een Europees waarschuwingssysteem. Dat signaleert verkeerd vlees dat de grens over gaat.

Geen contact

Volgens het ministerie van de deelstaat zijn er geen aanwijzingen dat het vlees nog in de handel is. De partij is inmiddels over de uiterste houdbaarheidsdatum. De volksgezondheid is volgens de Duitsers niet in gevaar geweest.

Directeur Van Hattem zegt nog van niets te weten en heeft vandaag nog geen contact gehad met de Duitsers.

Voedselveiligheidsvoorschriften

De Nederlandse rechter bepaalde eerder deze week dat de terugroepactie van vlees van het bedrijf Van Hattem terecht is. Van Hattem spande een kort geding aan tegen de beslissing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dat het vlees van het bedrijf van de afgelopen twee jaar moet worden teruggeroepen.

Volgens de NVWA kan het bedrijf in Dodewaard niet aantonen waar zijn producten vandaan komen. Op papier kwam er minder vlees het bedrijf binnen dan eruit ging. Daardoor is het niet zeker of het vlees aan alle voedselveiligheidsvoorschriften voldoet. Mogelijk heeft Van Hattem ongekeurd vlees verhandeld, oordeelde de NVWA eind januari.

De rechter was het eens met die conclusie. Het bedrijf leverde vlees aan de supermarkten Deka, Deen en Vomar. Het is de tweede keer dat de NVWA vlees van een slachterij laat terugroepen. Vorig jaar werd 50 miljoen kilo teruggeroepen van vleeshandel Willy Selten uit Oss.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl