NOS NieuwsAangepast

Malafide uitzendbureaus aangepakt

In Rotterdam zijn vorig jaar tachtig malafide uitzendbureaus aangepakt. Daarvan moesten er 28 hun deuren sluiten. De andere bureaus hebben een boete gekregen en de werkwijze aangepast.

Dat is het resultaat van een proef van de uitzendbranche, de gemeente Rotterdam en het ministerie van Sociale Zaken. In totaal zijn er 138 uitzendbureaus onderzocht. De afspraak was om honderd uitzendbureaus uit de markt te halen, maar dat aantal is niet gehaald.

Veel arbeidsmigranten uit Oost-Europa werken via uitzendbureaus. Een deel van die organisaties houdt zich bezig met malafide praktijken, zoals onderbetaling, illegale tewerkstelling en het inhouden van hoge reis- en/of verblijfskosten.

Te mager

Het onderzoek bij een aantal uitzendbureau's loopt nog. De koepel van uitzendbureaus ABU noemt de proef nu al geslaagd. De gemeente Rotterdam vindt de uitkomsten nog te mager en pleit opnieuw voor een vergunningenstelsel waarbij nieuwe uitzendbureaus bij de gemeente een vergunning moeten aanvragen.

In maart beslist minister Asscher van Sociale Zaken of het huidige certificeringsstelsel wordt vervangen door een nieuw vergunningstelsel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl