NOS NieuwsAangepast

Dodental in Kiev onduidelijk

In Kiev is het in de middag niet meer tot grote gevechten gekomen, na de veldslag van vanochtend. De sfeer is nog wel gespannen en er wordt rekening mee gehouden dat op elk moment de vlam weer in de pan kan slaan. Hoeveel doden er zijn gevallen bij het geweld van vandaag is onduidelijk; meldingen lopen sterk uiteen.

De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat er 100 mensen zijn omgekomen. De zender baseert zich daarbij op één bron binnen de oppositie: het hoofd van de medische dienst van de betogers, Oleg Musiy.

Volgens het Amerikaanse persbureau AP zijn er zeker 70 doden gevallen. AP baseert zich op dezelfde bron als CNN. Mogelijk telt CNN enkele tientallen doden van eerder deze week mee.

Nederlanders

Correspondent David Jan Godfroid, die in Kiev is, acht het "niet erg waarschijnlijk" dat er inderdaad 100 doden zijn gevallen. Aantallen van 33 en 38, die ook worden genoemd, vindt hij aannemelijker. Godfroid benadrukt dat het slachtofferaantal op dit moment niet te verifiëren is.

Volgens de autoriteiten zijn er sinds dinsdag 64 doden te betreuren.

In Kiev zijn veel journalisten, ook veel buitenlanders, en behalve David Jan Godfroid zijn er ook meer Nederlanders. Zij hebben op straat op verschillende plekken lijken zien liggen. Veel buitenlandse verslaggevers zitten in Hotel Oekraïne. Dit hotel is door demonstranten ingericht als medische hulppost; er liggen zeker elf lichamen in de lobby.

Met scherp

De situatie op het centrale plein in Kiev escaleerde vanochtend. Tot vanochtend gold een bestand, waar gisteravond overeenstemming over was bereikt. De regering van president Janoekovitsj geeft radicale betogers de schuld van de escalatie; de oppositie zegt dat de oproerpolitie met scherp begon te schieten.

Noch de oppositie, noch de regering is van plan de strijd op te geven. Het ministerie van Binnenlandse Zaken roept inwoners van de hoofdstad op zo veel mogelijk thuis te blijven, omdat mensen op het plein ''gewapend en agressief'' zijn.

Lviv

Ook op plekken buiten de hoofdstad is de situatie onrustig. Zo wordt er 24 uur per dag gedemonstreerd in de westelijke stad Lviv, meldt historica Reinildis van Ditzhuyzen vanuit de stad.

Betogers hebben politiebureaus bestormd en banken zijn dicht. De situatie in de stad is gespannen en onvoorspelbaar. Mensen zijn bang dat de boel uit de hand loopt, net als in Kiev, zegt Van Ditzhuyzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl