NOS NieuwsAangepast

Zakenman Paarlberg opgepakt

Vastgoedhandelaar Jan Dirk Paarlberg is in Frankrijk aangehouden. Dat gebeurde in zijn huis in St. Tropez op verzoek van het Nederlandse OM.

De Nederlandse zakenman is veroordeeld tot vier jaar cel en hij moet die straf nog uitzitten. Nederland heeft om zijn uitlevering gevraagd.

Paarlbergs advocaat Frans Sijbers noemt de arrestatie onnodig en "een publiciteitsstunt van het Openbaar Ministerie". Volgens hem zou Paarlberg aanstaande zondag naar Nederland zijn gekomen om zich bij justitie te melden.

Witwassen

Paarlberg is in 2013 veroordeeld tot vier jaar cel voor oplichting, belastingfraude en het witwassen van 17 miljoen euro. Die miljoenen had de crimineel Willem Holleeder afgeperst van zijn vroegere zakenpartner Willem Endstra, die in 2004 werd vermoord.

Paarlberg heeft altijd ontkend dat hij iets met de afpersing te maken heeft gehad. Hij was op vrije voeten in afwachting van de uitspraak in hoger beroep. Die kwam dinsdag, toen de Hoge Raad zijn beroep verwierp.

Plukken

Daarnaast heeft de rechtbank in Haarlem in maart vorig jaar bepaald dat Paarlberg 25,7 miljoen euro moet betalen aan de Nederlandse staat. Dat bedrag zou hij door fraude en oplichting hebben verkregen. Paarlberg is ook tegen deze uitspraak in beroep gegaan. Dat beroep loopt nog.

Het OM doet nog steeds onderzoek naar het vermogen van Paarlberg. In het kader daarvan doorzocht de Franse politie het huis van de vastgoedhandelaar in Frankrijk. Toen de politie Paarlberg daar aantrof, is hij aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl