NOS NieuwsAangepast

Gouden Dageraad verder klem

De speciale aanklagers in de zaak tegen de Griekse extreem-rechtse partij Gouden Dageraad hebben het parlement gevraagd om de onschendbaarheid op te heffen van nog eens negen Gouden Dageraad-parlementariërs.

Als het parlement meegaat in het verzoek, staat de hele fractie van de partij onder verdenking. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij een criminele organisatie.

De fractie van de Gouden Dageraad telt 18 parlementariërs. Zes van hen, onder wie leider Nikos Michaloliakis, zitten al vast en zijn aangeklaagd voor criminele activiteiten en lidmaatschap van een criminele organisatie. Hun onschendbaarheid werd vorig jaar opgeheven.

Moord

Drie anderen zijn eveneens aangeklaagd, maar zij zijn op borgtocht vrijgelaten. Nu willen de aanklagers dat ook de overige negen parlementsleden vervolgd kunnen worden.

Partijleden van de Gouden Dageraad werden vorig jaar opgepakt na de moord op een linkse rapper. Aanhangers van de partij zouden verantwoordelijk zijn voor die moord.

In Griekenland ligt de Gouden Dageraad zwaar onder vuur. Als de rechter vaststelt dat de partij een criminele organisatie is, kan die worden verboden. De partij zelf wil hoe dan ook meedoen aan de verkiezingen in mei, desnoods onder een andere naam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl