NOS NieuwsAangepast

Leraar maakte zelf mosterdgas

Het mosterdgas dat oktober vorig jaar werd gevonden in de kelder van een overleden natuurkundeleraar in Ede, is waarschijnlijk gemaakt door de leraar zelf in 2001. Hij heeft daarbij geen hulp gehad van anderen. Dat concludeert het OM na onderzoek.

In de kelder lagen 56 verschillende soorten chemische stoffen. Naast mosterdgas zijn er nog drie andere soorten gifgas gevonden, zoals traangas.

Legaal

Het OM gaat ervan uit dat de natuurkundeleraar alle stoffen zelf heeft aangeschaft en dat hij daarvan in zijn eentje de gifgassen heeft samengesteld. Voor zover kon worden vastgesteld, heeft de man alle stoffen legaal gekocht bij chemische bedrijven, zegt het OM.

Natuurkunde

Vorig jaar oktober trof de politie na een tip chemische stoffen aan in een kelderbox onder een appartementengebouw. Al snel bleek dat het onder andere om mosterdgas ging. Het flatgebouw met 50 woningen werd ontruimd. De politie wilde geen risico nemen bij het opruimen van de kelder.

De kelder was van een 65-jarige natuurkundeleraar die kort ervoor was overleden. Hij had na zijn dood een brief achtergelaten voor zijn broer waarin hij waarschuwde voor de chemicaliën in zijn kelder. Ook beschreef hij hoe met de stoffen om te gaan. De broer waarschuwde de politie.

De chemische stoffen bleken al jarenlang in een kluis opgeslagen te liggen. Bij metingen in de kelderbox bleek dat er geen gevaarlijke stoffen waren vrijgekomen. Maar buurtbewoners hadden toch het gevoel op een tijdbom geleefd te hebben.

Hobby

Het in bezit hebben van kleine hoeveelheden chemische stoffen zoals traangas, is niet verboden. De handel erin wel. Het bezit van mosterdgas is wel verboden, ook in hele kleine hoeveelheden. Het OM spreekt van een "extreem uit de hand gelopen hobby". Alle stoffen zijn vernietigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl