NOS NieuwsAangepast

'Kanariepiet' Randstad ziet herstel

Het herstel van de economie en de arbeidsmarkt zet langzaam maar zeker door. Uitzendconcern Randstad ziet de vraag naar personeel en dus de omzet aantrekken sinds september. De nettowinst steeg van 37 miljoen in 2012 naar 231 miljoen in 2013.

Randstad is het op één na grootste uitzendconcern ter wereld, actief in bijna 40 landen. Veel analisten zien het bedrijf als een soort kanariepietje in een kolenmijn. Het bedrijf signaleert als eerste de afnemende of stijgende vraag naar flexibel inzetbaar personeel en meet dus of het goed of slecht gaat met de economie, de bedrijvigheid en de arbeidsmarkt.

De omzet daalde over het hele jaar genomen met 3 procent naar 16,6 miljard euro, maar steeg in het laatste kwartaal. De resultaten hadden ook te lijden onder de wisselkoersen en reorganisatiekosten in onder meer Nederland en Duitsland

Met 22 procent werd de sterkste omzetgroei geboekt in landen buiten Nederland, Frankrijk, Duitsland en België. In Spanje en Portugal bedroeg de omzetgroei 15%. In Nederland bleef de omzet ongeveer gelijk aan die van 2012.

Kleine stapjes

"Het gaat met kleine stapjes, maar het gaat wel gestaag", zegt topman Ben Noteboom in het NOS Radio 1 Journaal.

Deze week stemde de Tweede Kamer in met de nieuwe Wet Werk en Inkomen met versoepeling van ontslagrechten en regelingen voor flexwerk. Noteboom vindt dat de discussie over flexwerk verkeerd gevoerd wordt. "De vraag is niet vast of flex. De vraag moet zijn: wat is sociaal verantwoordelijk en daarbij is de flexsector met cao's, opleidingen en pensioenen de beste sector."

Volgens Noteboom moeten organisaties flexibel zijn, anders kunnen ze niet concurreren. "Het water gaat nooit omhoog stromen."

Beurskoers

Beleggers reageren teleurgesteld op de cijfers. Het bedrijfsresultaat, de brutowinst vòòr belastingen en afschrijvingen, valt tegen doordat er meer geld is uitgegeven aan algemene kosten als marketing en bonussen.

Het aandeel Randstad staat daarom al vanaf de opening op een fors koersverlies van meer dan 9 procent en is daarmee de grootste verliezer op het Damrak.

Het zijn de laatste cijfers voor bestuursvoorzitter Ben Noteboom, na 12 jaar stapt hij op. Hij wordt opgevolgd door Jacques van den Broek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl