NOS NieuwsAangepast

Generaal breekt met oppositie Syrië

De Syrische oppositie is verder verdeeld geraakt. De leider van de Militaire Raad, die deze week werd ontheven uit zijn functie, weigert te vertrekken.

Generaal Idris werd in 2012 aangesteld als hoofd van de Militaire Raad, die de oppositiestrijders tegen president Assad aanstuurt. Recentelijk was het vertrouwen in hem gedaald, omdat de gewapende strijd in Syrië steeds vaker wordt gekaapt door extremistische strijders.

De politieke tak van de oppositie, de Syrische Nationale Coalitie hoopte door Idris te ontslaan meer vertrouwen te winnen bij het Westen. De gematigde moslim Abdullah al-Bashir werd meteen tot Idris' opvolger benoemd.

Eigen belang

In een videoboodschap zegt Idris nu niet akkoord te gaan met zijn ontslag. Hij zegt dat sommige leden van de Nationale Coalitie besluiten nemen op basis van eigenbelang. Na overleg met zijn troepen in Syrië heeft hij daarom besloten alle banden met de Syrische Nationale Coalitie te verbreken.

Wat voor gevolgen de breuk tussen Idris en de Coalitie heeft, moet nog blijken. Idris riep de strijders in Syrië op zich bij hem aan te sluiten, maar het is niet duidelijk of dat ook gebeurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl