NOS NieuwsAangepast

Brit Award voor Bowie (67)

David Bowie heeft gisteravond in Londen een Brit Award gewonnen. De 67-jarige rocker kreeg de muziekprijs voor Beste Britse Mannelijke Artiest. Hij bracht vorig jaar het album The Next Day uit, zijn eerste in tien jaar.

Bowie is de oudste artiest die ooit een Brit Award won. Hij won de prijs al eens eerder, in 1984, en werd daarna meerdere keren genomineerd.

Bowie, die in New York woont, was zelf niet aanwezig bij de uitreiking. Hij had topmodel Kate Moss gestuurd om een dankwoord voor te lezen, Daarin riep hij onder meer de Schotten op niet voor onafhankelijkheid te stemmen bij een referendum op 18 september.

Geld kwijt

Arctic Monkeys ging met twee prijzen naar huis, Beste Album en Beste Britse Band. "Daar gaat de 15 pond die we hadden ingezet op One Direction", grapte zanger Alex Turner toen hij de prijs in handen kreeg.

One Direction kreeg wel de award voor Beste Video en Wereldwijd Succes. Bij die laatste prijs kwam zanger Harry Styles hijgend het podium op rennen, omdat hij op het moment dat de prijs werd aangekondigd, "net even plassen was".

Lorde, Mars, Daft Punk

Verder waren er prijzen voor Lorde (Beste Internationale Vrouwelijke Artiest), Bruno Mars (Beste Mannelijke Internationale Artiest) en Daft Punk (Beste Internationale Band). Bastille was de beste Britse nieuwkomer. De ceremonie was voor het eerst internationaal te volgen via YouTube.

De Brits is de Britse variant van de Grammy's, de Amerikaanse muziekprijs. De meeste prijzen worden toegekend door een grote groep mensen uit de muziekwereld. Bij enkele categorieën, zoals Beste Video, mag het publiek ook meebeslissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl